Побут, взаємини та функції слобідської сім’ї (ІІ пол. ХІХ – поч. ХХ ст.) - Бердута, Михайло Захарович; Солошенко, Олена Михайлівна (Харків : Східно-регіональний центр гуманітарно-освітніх ініціатив, 2003)
У статті досліджено перехід від патріархальної до нуклеарної сім'ї, традиційні господарські функції (землеробство), гендерні ролі (домінування чоловіка, роль жінки), звичаєве правовиховання дітей та побутові звичаї Харківського регіону. Досліджено поступовий перехід від великих патріархальних сімей до малих (нуклеарних) під впливом модернізації. Сім'я була головною виробничою одиницею, займалася сільським господарством, ремеслами, а також виконувала соціалізуючу та репродуктивну функції. Патріархальний устрій - де старший чоловік (господар) мав вирішальний голос, а жінка займалася внутрішнім господарством, дітьми та частково польовими роботами. Звичаєве право регулювало стосунки (шлюб, спадкування). Важливу роль відігравали народні традиції, релігійність та харчування.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Ethnology; історія Слобожанщини (ІІ пол. ХІХ – поч. ХХ ст.); всеросійський перепис 1897 року; громадський побут; шлюбно-сімейні відносини; міжетнічні контакти; етноізолюючі чинники; патріархальний устрій; звичаєве право