Вагомий внесок харківських вчених-медиків у становлення та розвиток онкологічної допомоги населенню - Семененко, Олександра Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Поширеність злоякісних новоутворень знаходиться на високому рівні та має тенденцію до зростання. Медико-соціальна значущість цієї патології визначається не тільки поширеністю, а й ступенем важкості ураження, можливостями ранньої діагностики та лікування, інвалідізацією, летальністю, економічними втратами суспільства. Харківські онкологи по праву є піонерами у формуванні статистичної та наукової бази щодо розвитку онкології в Україні, створили основу для організації лікувально-профілактичних закладів для надання онкологічної допомоги населенню у багатьох містах України

The prevalence of malignant tumors is high and tends to increase. The medical and social significance of this pathology is determined not only by the prevalence but also by the severity of the lesion, the possibilities of early diagnosis and treatment, disability, mortality, and economic losses to society. Kharkiv oncologists are rightfully pioneers in the formation of the statistical and scientific base for the development of oncology in Ukraine, and have created the basis for the organization of medical and preventive institutions to provide oncological care to the population in many cities of Ukraine
Significant contribution of Kharkiv medical scientists to the establishment and development of oncological care
Keywords: MEDICINE; MEDICINE::Social medicine; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of medicine; науковий журнал «Вопросы онкологии» (1928); Мерков Андрій Михайлович (1899–1971); Український рентгенорадіологічний інститут (1920); ДУ «Інститут медичної радіології та онкології ім. С. Григор’єва Національної академії медичних наук України»; scientific journal "Questions of Oncology" (1928); Andriy Mykhailovych Merkov (1899–1971); Ukrainian Institute of X-Ray Radiology (1920); Institute of Medical Radiology and Oncology named after S. Grigoriev of the National Academy of Medical Sciences of Ukraine