Анатомо-фізіологічні аспекти центральної та периферичної нервової системи - Шерстюк, Сергій Олексійович; Храмова, Тетяна Олександрівна; Наконечна, Світлана Анатоліївна; Сидоренко, Руслан Валеріанович (Харків : ХНУ имени В.Н. Каразина, 2023)
Анатомія і фізіологія людини — це науки про будову біологічних організмів і процеси життєдіяльності, діяльність окремих органів і живого організму. Предметом цих двох наук є параметри живого організму, для фізіології - це функції організму, їх взаємозв'язки, регуляція і пристосування до середовища, для анатомії - це морфологічні особливості індивіда в цілому і в процесі еволюції під час індивідуального розвитку. Ця дисципліна покликана об’єднати наявні знання з анатомії та фізіології людини, дати найвище розуміння існування біологічної матерії, сформувати основу лікувальної тактики в медичній практиці майбутнього лікаря.
Методичні рекомендації для самостійної роботи студентів з дисципліни «Анатомо-фізіологічні аспекти центральної та периферичної нервової системи» розроблені відповідно до чинної програми з анатомо-фізіологічних аспектів центральної та периферичної нервової системи для студентів медичних факультетів університетів. Посібник призначений для роботи студентів під час підготовки до занять з курсу «Анатомо-фізіологічні аспекти центральної та периферичної нервової системи». Теми проілюстровані рисунками та схемами, які полегшують сприйняття матеріалу та сприяють його кращому засвоєнню. Матеріали дають змогу сформувати у студентів правильне розуміння закономірностей будови та функцій організму людини. Для студентів медичного факультету.
Keywords: центральна нервова система; рефлекторна дуга; біологічна регуляція; спинномозкові нерви; периферичні нерви; спинномозкові рефлекси; сомато-сенсорна система; бачення; слух; нюх; смак; черепно-мозкові нерви