Особливості копінг-стратегій та адиктивної поведінки дорослих, залучених до театральної діяльності - Сергієнко, Анна Павлівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єктом дослідження копінг-стратегії, емоційний відгук та адиктивна поведінка дорослих. Предмет дослідження: особливості взаємозв’язку копінг-стратегій, емоційного відгуку та схильності до залежностей у дорослих, залучених до театральної діяльності. Мета роботи: вивчити особливості копінг-стратегій та адиктивної поведінки у дорослих, залучених до театральної діяльності, порівняно з особами, які не мають такого досвіду. Завдання: 1. Проаналізувати науково-психологічні підходи до проблеми копінг-стратегій, емоційного відгуку та адиктивної поведінки. 2. Розкрити особливості впливу театральної діяльності на формування копінг-ресурсів та емоційної чутливості особистості. 3. Провести емпіричне порівняльне дослідження копінг-стратегій, емоційного відгуку та схильності до залежностей у дорослих, залучених і не залучених до театральної діяльності. 4. Визначити взаємозв’язки між показниками емоційного відгуку, типами копінг-стратегій та рівнем схильності до залежностей. 5. Розробити практичні рекомендації щодо профілактики адиктивної поведінки та розвитку адаптивних копінг-стратегій у дорослих. Наукова новизна одержаних результатів: - Уперше в українській психологічній практиці здійснено порівняльне емпіричне дослідження копінг-стратегій, емоційного відгуку та адиктивної поведінки у дорослих, залучених до театральних практик. - Уточнено особливості взаємозв’язку між рівнем емоційного відгуку, вибором копінг-стратегій і схильністю до залежностей. - Розширено уявлення про театральні практики як ресурс психологічної адаптації та елемент профілактики адиктивної поведінки в умовах воєнного та післявоєнного стресу. - Розроблено авторську програму розвитку більш адаптивних копінг-стратегій та профілактики адиктивної поведінки з використанням театральних практик з методу плейбек-театру. Практична значущість результатів дослідження полягає у тому, що отримані результати можуть бути використані у практиці роботи психологів, психотерапевтів і тренерів для розробки програм профілактики залежностей, тренінгів розвитку емоційного інтелекту, адаптивних копінг-стратегій і саморегуляції; а також в освітньому процесі під час викладання дисциплін «Психологія стресу», «Психодіагностика», «Психологічне консультування».

Object of the study: adults’ coping strategies, emotional responsiveness, and addictive behavior. Subject of the study: the relationships among coping strategies, emotional responsiveness, and susceptibility to addictions in adults engaged in theatre activities. Aim: to examine the features of coping strategies and addictive behavior in adults involved in theatre activities compared to individuals without such experience. Tasks: – analyse psychological approaches to coping strategies, emotional responsiveness, and addictive behavior; – describe how participation in theatre influences the development of coping resources and emotional sensitivity; – conduct a comparative empirical study of coping strategies, emotional responsiveness, and susceptibility to addictions in adults with and without theatre experience; – determine the associations between emotional responsiveness, types of coping strategies, and levels of addiction susceptibility; – develop practical recommendations for preventing addictive behavior and strengthening adaptive coping strategies in adults. Scientific novelty of the results: – for the first time in Ukrainian psychological practice, a comparative empirical study of coping strategies, emotional responsiveness, and addictive behavior has been conducted among adults engaged in theatre-based practices; – the specific relationships between emotional responsiveness, choice of coping strategies, and susceptibility to addictions have been clarified; – the understanding of theatre practices as a resource for psychological adaptation and as a component of addiction prevention in conditions of wartime and post-war stress has been expanded; – an authorial program has been developed to enhance adaptive coping strategies prevent addictive behavior using theatre-based methods grounded in Playback Theatre. Practical significance: the findings can be used by psychologists, psychotherapists, and trainers to design addiction-prevention programs and trainings focused on emotional intelligence, adaptive coping, and self-regulation; they are also applicable in higher education within courses such as «Psychology of Stress» «Psychodiagnostics» and «Psychological Counseling».
Керівник: Казарова Ганна Миколаївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; стрес; копінг-стратегії; емоційний відгук; емпатія; адиктивна поведінка; профілактика; stress; coping strategies; emotional responsiveness; empathy; addictive behavior; prevention