Флора басейну річки Мож (Харківська область): сучасний склад, структура, трансформація, охорона - Бондаренко, Георгій Михайлович; Bondarenko, H. M. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Дисертаційна робота присвячена дослідженню сучасного складу флори водозбірного басейну р. Мож (Харківський область, Україна), її структурі, ступеню трансформації, раритетної складової та стану охорони. За результатами проведених польових досліджень, а також аналізу наукових джерел, серед яких дані наукової літератури, відомості з відкритих баз даних з біорізноманіття (GBIF, UkrBIN, iNaturalist), а також гербарні зразки з фондів Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна CWU та Національного гербарію України KW (Інститут ботаніки імені М.Г. Холодоного НАН України), було встановлено склад флори водозбірного басейну р. Мож. Вперше для цієї території надано комплексну оцінку складу флори, її структури та стану. За результатами досліджень встановлено, що флора водозбірного басейну р. Мож налічує принаймні 1019 таксонів видового та підвидового рангів, а також таксонів, що мають гібридне походження. Під час досліджень було виявлено нові для флори України та Харківської області таксони. Серед них Centaurea nigrescens subsp. pinnatifida (Fiori) Dostál – новий для флори України чужорідний підвид, що має середземноморське походження. Серед нових для Харківської області були зафіксовані такі види: Commelina communis L., Bidens connata Muhl. ex Willd., Sedum album L. та S. pallidum M. Bieb. Вперше у науковій літературі для флори регіону наводиться Veronica catenata Pennell.

The thesis focuses on the study of the flora composition of the Mozh River watershed basin (Kharkiv Region, Ukraine), its structure, the degree of anthropogenic transformation, the rare fraction, and its conservation. The floristic composition of the Mozh River watershed basin was established based on field investigations and an analysis of scientific sources (including published literature, data from open biodiversity databases (GBIF, UkrBIN, iNaturalist, etc.), and herbarium specimens from the collections of V.N. Karazin Kharkiv National University (CWU) and the National Herbarium of Ukraine (KW) at the M.G. Kholodny Institute of Botany of the National Academy of Sciences of Ukraine). For the first time, a comprehensive assessment of the composition, structure, and current state of the flora of this territory has been provided. The results indicate that the flora of the Mozh River watershed comprises at least 1019 taxa of species and subspecies rank, and taxa of hybrid origin. During the study, several new taxa to the flora of Ukraine and the Kharkiv Region were revealed. Among them, Centaurea nigrescens subsp. pinnatifida (Fiori) Dostál represents a Mediterranean alien subspecies newly revealed for the flora of Ukraine. Species newly reported for Kharkiv Region include Commelina communis L., Bidens connata Muhl. ex Willd., Sedum album L., and S. pallidum M. Bieb. In addition, Veronica catenata Pennell is reported for the first time in the scientific literature for the regional flora.
Flora of the Mozh river Basin (Kharkiv region): the modern contain, structure, transformation, and conservation
Науковий керівник: Гамуля Юрій Гарійович, кандидат біологічних наук, доцент кафедри ботаніки та екології рослин Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Terrestrial, freshwater and marine ecology; біорізноманіття; флора; структура флори; трансформація флори; адвентивні види; інвазійні види; синантропізація флори; охоронювані види; рідкісні види; морфологія; нові знахідки; Червона книга України; природоохоронні території; долина річки Мож; Харківська область; biodiversity; flora; structure of flora; transformation of flora; alien species; invasive species; synanthropization of flora; protected species; rare species; morphology; new records; Red Data Book of Ukraine; protected areas; Mozh River valley; Kharkiv Region