Взаємодія органів публічної влади з інститутами громадянського суспільства в системі управління інклюзивною освітою в Україні - Зуб, Алла Василівна; Zub, A. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Наукова новизна одержаних результатів полягає в обґрунтуванні теоретичних основ і розробки практичних рекомендацій з удосконалення публічної політики інклюзивної освіти в України шляхом взаємодії органів влади та інститутів громадянського суспільства. Показано, що на першому етапі утворення системи інклюзивної освіти в країні основними суб’єктами інклюзії були інститути громадянського суспільства: недержавні організації освітнього спрямування, батьківські співтовариства, благодійні фонди тощо. Їх активність, сполучена із матеріальною, методичною та кадровою підтримкою закордонних партнерів, створила підвалини діючої нині системи публічного управління інклюзивним навчанням.

The scientific novelty of the results obtained lies in the substantiation of theoretical foundations and the development of practical recommendations for improving public policy on inclusive education in Ukraine through interaction between public authorities and civil society institutions. It is shown that at the first stage of the formation of an inclusive education system in Ukraine, the main actors of inclusion were civil society institutions: non-governmental organizations in the field of education, parent communities, charitable foundations, etc.
Interaction between public authorities and civil society institutions in the inclusive education management system in Ukraine
Науковий керівник: Меляков Антон Володимирович, кандидат історичних наук, доцент Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences; інклюзія; освіта; права дітей; безпечний освітній простір; особи з особливими освітніми потребами; інститути громадянського суспільства; державна політика; органи публічної влади; територіальні громади; благодійність; соціальна відповідальність; inclusion; education; children's rights; safe educational space; persons with special educational needs; civil society institutions; public policy; public authorities; local communities; charity; social responsibility