Життя та творчість видатного давньогрецького драматурга Еврипіда - Зелінська, А. В. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Робота присвячена дослідженню біографії та творчої діяльності і досягнень давньогрецького трагіка Еврипіда. У роботі охарактеризовано театральну культуру часів Еврипіда, проаналізовано його життєвий шлях, виділені основні характеристики творчості давньогрецького митця та проаналізовано основні політичні події, що вплинули на творчу роботу видатного драматурга. У результаті автор прийшов до наступних висновків: театр часів Еврипіда вже являв собою розвинений вид мистецтва, трагедія як жанр часів митця вже перестала бути частиною релігіозного обряду та зазнала подальшої коректури з боку Еврипіда, постать Еврипіда викликала неоднозначну реакцію у його сучасників – від ненависті до обожнювання, його п’єси були дуже самобутніми, зі сцени драматург демонстрував свою громадянську позицію, що могло бути спричинено різними мотивами.

The work is dedicated to the study of the biography and creative activity and achievements of the ancient Greek tragedian Euripides. The work characterizes the theatrical culture of the time of Euripides, analyzes his life path, highlights the main characteristics of the work of the ancient Greek artist, and analyzes the main political events that influenced the creative work of the outstanding playwright. As a result, the author came to the following conclusions: the theater of Euripides' time was already a developed form of art, tragedy as a genre of the artist's time had already ceased to be part of a religious rite and underwent further correction by Euripides, the figure of Euripides caused an ambiguous reaction among his contemporaries – from hatred to adoration, his plays were very original, from the stage the playwright demonstrated his civic position, which could be caused by various motives.
Керівник: Токарев Андрій Миколайович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Theatre; HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; давньогрецька культура; Еврипід; трагедії Еврипіда; сатирівська драма Еврипіда; давньогрецька трагедія; ancient Greek culture; Euripides; Euripides' tragedies; Euripides' satyr drama; ancient greek tragedy