Коринфський ордер в давньогрецькій архітектурі та специфіка його використання у різних типах споруд - Савченко, Тетяна Олексіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2021)
У дипломній роботі розглядається історія коринфського архітектурного ордера на території регіонів Аттики, Лаконії та Аркадії. Перш за все звертається увага на проблемні питання. У ході дослідження було встановлено, що коринфський ордер з’являється в період не пізніше V ст. до н.е. Право авторства слід надавати групі архітекторів, а не окремій особі. Існує кілька теорій щодо основи формування коринфського стилю. Згідно з ними в основі лежить органічний підхід, ювелірний аналог або запозичення та переосмислення східної капітелі. Наявність антропоморфізму ордера доведена не була. Коринфський ордер є дійсно оригінальним про що свідчить його використання в повній колонаді. В тексті відображена структура коринфського ордера, а також виокремлені основні елементи капітелі на основі яких була розроблена типологізація.

The research reviews the history of the Corinthian architectural order in the regions of Attica, Laconia and Arcadia. Primarily, attention is paid to problematic issues. The study found that the Corinthian order appears no later than the 5th cent. BC. The right of authorship should be given to a group of architects of the time, not to an individual. There are several theories about the basis of the formation of the Corinthian style. According to them, the basis is an organic approach, jewelry analogue or borrowing and rethinking the eastern capital. The existence of anthropomorphism of the order has not been proven. The Corinthian order in fact is original, which proves its use in a full colonnade. The text reflects its structure, as well as highlights the main elements of the capital on the basis of which the typology was developed.
Керівник: Ручинська Оксана Анатоліївна, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; архітектура; давньогрецька архітектура; Стародавня Греція; Коринфський ордер