Цифрові і нецифрові практики конструювання інтимності у романтичних стосунках на відстані: досвід дружин військових і цивільних під час війни - Ніконова, Марія Вікторівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота на тему «Цифрові і нецифрові практики конструювання інтимності у романтичних стосунках на відстані: досвід дружин військових і цивільних під час війни» присвячена теоретичному осмисленню та емпіричному аналізу того, як за умов повномасштабної війни цифрові і нецифрові практики дозволяють партнерам конструювати інтимність у романтичних стосунках на відстані, порівнюючи досвід дружин військових і цивільних. Об’єктом дослідження є романтичні стосунки на відстані під час війни. Предметом — цифрові та нецифрові практики конструювання інтимності у романтичних стосунках на відстані цивільними і військовими парами під час війни. Метою роботи є створення моделі конструювання інтимності у романтичних стосунках на відстані за допомогою цифрових і нецифрових практик. Практичним результатом дослідження є розроблення узагальненої теоретичної моделі конструювання інтимності в романтичних стосунках на відстані, що описує стабільний набір цифрових, нецифрових і змішаних практик, релевантних для різних контекстів, та може слугувати орієнтиром для пар у конструюванні інтимності на відстані. Отримані результати можуть бути використані парами, яких вимушено розділила війна і які підтримують стосунки на відстані; дослідниками цифрової комунікації, інтимності, сім’ї, шлюбу та соціології емоцій.

The master’s thesis entitled “Digital and Non-Digital Practices of Constructing Intimacy in Long-Distance Romantic Relationships: Experiences of Wives of Military and Civilian Men during the War” is devoted to the theoretical and empirical examination of how, under conditions of full-scale war, digital and non-digital practices enable partners to construct intimacy in long-distance romantic relationships, with a comparative focus on the experiences of wives of military and civilian men. The object of the study is long-distance romantic relationships during the war. The subject of the study is the digital and non-digital practices of constructing intimacy in long-distance romantic relationships among civilian and military couples during the war. The aim of the thesis is to develop a model of constructing intimacy in long-distance romantic relationships through digital and non-digital practices. The practical outcome of the study is the development of a generalised theoretical model of constructing intimacy in long-distance romantic relationships, which describes a stable set of digital, non-digital and hybrid practices relevant to different contexts and can serve as a reference point for couples in constructing intimacy at a distance. The findings can be used by couples who have been forcibly separated by the war and maintain long-distance relationships, as well as by researchers of digital communication, intimacy, family, marriage and the sociology of emotions.
Науковий керівник: Калашнікова Аліна Олександрівна, кандидат соціологічних наук, доцент кафедри прикладної соціології та соціальних комунікацій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Other social sciences; романтичні стосунки на відстані; інтимність; цифрові практики; нецифрові практики; дружини військових; дружини цивільних; війна; long-distance romantic relationships; intimacy; digital practices; non-digital practices; wives of military men; wives of civilian men; war