Дослідження та удосконалення зовнішньоекономічної діяльності у середовищі ІТ-послуг - Голіков, Станіслав Едуардович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено теоретичні основи зовнішньоекономічної діяльності підприємств та визначено її особливості у сфері ІТ-послуг. Проаналізовано сучасний стан і тенденції розвитку світового та українського ІТ-ринку, зокрема в умовах воєнної нестабільності та цифровізації економіки. Проведено комплексний аналіз зовнішньоекономічної діяльності ТОВ «ГАРАНТ-ОЦІНКА», оцінено організаційну структуру, напрями міжнародної взаємодії та ефективність управління ЗЕД. Виявлено основні проблеми, що стримують розвиток зовнішньоекономічної діяльності підприємства, серед яких – підвищені ризики міжнародної діяльності, регуляторні обмеження та необхідність удосконалення управлінських процесів. Запропоновано комплекс практичних заходів щодо вдосконалення управління зовнішньоекономічною діяльністю, оптимізації бізнес-процесів і підвищення конкурентоспроможності підприємства на міжнародному ринку ІТ-послуг.
Керівник: Лісений Євгеній Володимирович, кандидат економічних наук, доцент кафедри маркетингу, менеджменту та підприємництва
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; зовнішньоекономічна діяльність; ІТ-послуги; міжнародний ринок; цифровізація; управління ризиками; ІТ-підприємство