С. Ф. Русова як громадська діячка (1870-ті рр. - 1940 р.) - Кадацька, Дар’я Русланівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Магістерська робота присвячена дослідженню громадської діяльності Софії Федорівни Русової. В роботі окреслено історіографію проблеми, проаналізовано джерельну базу дослідження. Завдяки докладному вивченню мемуарно-епістолярного матеріалу з'ясовано, що упродовж життя С. Русова прагнула поєднати виконання своїх основних сімейно-побутових ролей з громадською працею, однак домінантною для неї була роль жінки-громадянки. Встановлено присутність у житті Софії Федорівни «рольового конфлікту працюючої жінки». Простежено та висвітлено громадську працю С. Русової на українських землях, прояви її громадської активності в період життя у Петербурзі. Розкрито внесок Софії Федорівни в український жіночий рух.

The master's thesis is devoted to the study of social activities of Sofia Fedorivna Rusova. The work outlines the historiography of the problem, analyzes the source base of the research. Thanks to a detailed study of the memoir and epistolary material, it was found that throughout her life, S. Rusova tried to combine the performance of her main family household roles with public work, but the role of a woman-citizen was dominant for her. The presence of the «role conflict of a working woman» in life of Sofia Fedorivna was established. The public work of S. Rusova in Ukrainian lands, the manifestations of her public activity during her life in St. Petersburg are traced and highlighted. Sofia Fedorivna's contribution to the Ukrainian women's movement is revealed.
Керівник: Журавльов Денис Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Русова Софія Федорівна (1856-1940); громадська діяльність; український жіночий рух; просвітництво