Психологічні особливості ціннісно-мотиваційної сфери у підлітків зі статусом ВПО - Гуртова, Аліна Євгенівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дана кваліфікаційна робота розкриває специфіку ціннісно-мотиваційної сфери у підлітків, що мають статус ВПО. Це дослідження набуває особливої актуальності в умовах повномасштабної війни в Україні, коли психіка перебуває під постійною травматичною дією, що суттєво впливатиме на світогляд особистості, особливо у випадках підлітків зі статусом ВПО, які переживають втрату домівки, зміну соціального оточення та тривалий стрес. У цьому досліджені наявний теоретичний аналіз наукових джерел, емпіричне дослідження за трьома методиками та математико-статистична обробка їх даних. Емпіричне дослідження проводилося на вибірці з 54 підлітків віком 14-17 років, поділених на дві групи: ВПО та контрольну. Результати дослідження дозволяють фахівцям краще розуміти вплив війни на психологію сучасних підлітків, зокрема на їх систему цінностей і мотивації, та можуть бути використані для розробки рекомендацій з психологічної підтримки осіб зі статусом ВПО.

This qualification work reveals the specifics of the value-motivational sphere in adolescents with IDP status. This research is particularly relevant in the context of a full-scale war in Ukraine, when the psyche is under constant traumatic influence, which will significantly affect the person's worldview, especially in the case of adolescents with IDP status who are experiencing the loss of their homes, changes in social environment and prolonged stress. 42 This study includes a theoretical analysis of scientific sources, an empirical study using three methods, and mathematical and statistical processing of their data. The empirical study was conducted on a sample of 54 adolescents aged 14-17, divided into two groups: IDP and control groups. The results of the study allow specialists to better understand the impact of war on the psychology of modern adolescents, in particular on their system of values and motivation, and can be used to develop recommendations for psychological support for people with IDP status.
Adolescents’ psychological traits of value-motivational sphere with IDPs status
Керівник роботи: Харченко Андрій Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психологічного консультування і психотерапії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; статус ВПО; психологія сучасних підлітків; ціннісно-мотиваційна сфера