Аналіз кутового розподілу треків у рамках quality control framework в ALICE inner tracking system - Компанієць, Ріна Володимирівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У цій кваліфікаційній роботі розглянуто метод аналізу кутового розподілу треків у системі внутрішнього трекінгу (ITS) детектора ALICE у рамках Quality Control Framework. Розроблено програмний алгоритм на основі CERN ROOT, що дозволяє автоматично виявляти локальні відхилення у розподілах треків та пов’язувати їх із конкретними сенсорними чипами за допомогою геометричної ідентифікації. В результаті роботи сформовано систему діагностики, яка дозволяє здійснювати просторовий моніторинг ефективності чипів ALPIDE та виявляти потенційно неефективні області. Здійснено апробацію методики на експериментальних даних. Отримані результати мають як практичну цінність для підвищення надійності даних у фізичних експериментах, так і потенціал для розширення у напрямку автоматизованих систем контролю якості.

This bachelor's thesis presents a method for analyzing the angular distribution of tracks in the ALICE Inner Tracking System (ITS) within the Quality Control Framework. A custom CERN ROOT-based algorithm has been developed to automatically detect local deviations in track distributions and correlate them with specific sensor chips using geometrical identification. As a result, a diagnostic tool was created that enables spatial monitoring of ALPIDE chip performance and the detection of potentially inefficient areas. The method was tested on experimental data. The obtained results provide practical value in ensuring the reliability of data in high-energy physics experiments and show potential for future integration into automated quality control systems.
Analysis of angular track distribution in the quality control framework of the ALICE inner tracking system
Керівники роботи : Афанасьєва Інна Олексіївна, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри прикладної фізики та фізики плазми Навчально-наукового інституту «Фізико-технічний факультет»; Трубніков Віктор Сергійович, кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут»
Keywords: NATURAL SCIENCES; NATURAL SCIENCES::Physics; ALICE; ITS; Quality Control; CERN ROOT; трек; ALPIDE; кутовий розподіл; ефективність чипа; track; angular distribution; chip efficiency