Процесно-потоковий підхід до управління фінансовими потоками банку: ключові аспекти [Електронний ресурс] - Коломієць, Юлія Юріївна; Kolomiiets, Yuliya (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У статті розглядається проєктно-потоковий підхід до управління фінансовими потоками банку, що дозволяє підвищити ефективність банківських операцій та оптимізувати ліквідність. Проаналізовано ключові принципи фінансового планування, організації казначейства та контролю ризиків, включаючи кредитний, ринковий та операційний ризики. Особлива увага приділяється використанню цифрових технологій, автоматизації процесів, аналітики даних та фінтех-рішень для інтегрованого управління фінансовими потоками. Дослідження показує, що поєднання потокового підходу з цифровими інструментами сприяє ефективному прогнозуванню ліквідності та підвищує фінансову стабільність і конкурентоспроможність банківських установ.

The article examines a project-flow approach to managing bank financial flows, which enhances the efficiency of banking operations and optimizes liquidity. It analyzes the key principles of financial planning, treasury organization, and risk control, including credit, market, and operational risks. Special attention is given to the use of digital technologies, process automation, data analytics, and fintech solutions for integrated financial flow management. The study demonstrates that combining a flow-based approach with digital tools facilitates effective liquidity forecasting and contributes to the financial stability and competitiveness of banking institutions.
Матеріали подаються в авторській редакції
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; потоками; банківський фінансовий менеджмент; ліквідність банку; казначейство банку; оптимізація грошових потоків; фінансове планування; контроль ризиків; кредитний ризик; ринковий ризик; операційний ризик; цифрові технології в банкінгу; автоматизація процесів; аналітика даних; прогнозування ліквідності; інтегрований підхід; ефективність банківських операцій; фінтех-рішення; цифровий моніторинг; сash flows; bank financial management; bank liquidity; bank treasury; cash flow optimization; financial planning; risk control; credit risk; market risk; operational risk; digital technologies in banking; process automation; data analytics; liquidity forecasting; integrated approach; efficiency of banking operations; fintech solutions; digital monitoring