Тематика Другої світової війни у популяризаційній діяльності клубу «Краєзнавець» при Харківській державній науковій бібліотеці імені В. Г. Короленка - Вовк, Ольга Ігорівна (My University, 2025)
Метою даної статті є кількісно-якісний аналіз доповідей та повідомлень про події Другої світової війни, виголошених на засіданнях клубу «Краєзнавець», який діє на базі Відділу «Україніка» імені Т. Г. Шевченка Харківської державної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка. Досліджено період функціонування клубу з 1978 р. по 2019 р., протягом якого відбулося більше 500 його засідань. Використано комплекс спеціально-історичних (історико-генетичний, історико-типологічний, історико-порівняльний, історико-системний) і міждисциплінарних (кількісних) методів. Джерельну базу дослідження склали неопубліковані (архівні) й опубліковані матеріали. Зокрема, було проаналізовано колекцію документів клубу «Краєзнавець», які зберігаються у фондах Відділу «Україніка» імені Т. Г. Шевченка Харківської державної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка, бібліографічні посібники «Сто краєзнавчих читань (хроніка та зміст)» (Харків, 1988–2018), публікації у харківській газетній періодиці. З’ясовано, що питома вага виступів про події та постаті Другої світової війни у загальній структурі засідань клубу в середньому становила 4%. Визначено перелік тематичних напрямків, представлених на засіданнях клубу у межах досліджуваної проблематики. Зокрема, показано, що найбільш поширеними були доповіді про перебіг бойових операцій з оборони та визволення Харкова від нацистів, участь харків’ян у Русі Опору, а також повідомлення біографічного характеру. Досліджено соціальну та професійну належність доповідачів, серед яких були представники як гуманітарної, так і природничої і технічної сфер, а також безпосередні учасники та свідки Другої світової війни і члени їхніх сімей. Розглянуто форми подачі інформації, використовувані в роботі клубу, серед яких – доповіді з подальшим обговоренням, презентації нових книжок, перегляд документальних фільмів тощо. Показано, що на засіданнях клубу презентувалася й обговорювалася суспільно значуща та раніше невідома або маловідома інформація.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Харків; краєзнавство; історична пам’ять