Роль і місце артроскопії при ранній діагностиці моногонартрозу (огляд літератури) - Голка, Г. Г.; Колесніченко, Віра Анатоліївна; Ханик , Т. Я.; Ломіковська, М. П.; Веснін, В. В.; Бурлака, В. В.; Golka, G. G.; Kolesnichenko, V. A.; Khanyk, T. Ya.; Lomikovska, M. P.; Vesnin, V. V; Burlaka, V. V. (Донецький Державний медичний Університет, 2024)
Встановлено на основі інформаційно-аналітичних досліджень сучасної наукової літератури, що остеоартроз колінного суглоба супроводжується стійким болем, суттєвим обмеженням функції нижньої кінцівки, зниженням працездатності, що нерідко призводить до ендопротезування суглоба. Діагностика ОА на ранніх стадіях утруднена внаслідок відсутності патогномонічних клінічних, рентгенологічних й лабораторних показників, а у разі моногонартрозу з синовітом ускладнюється через диференціацію зі специфічними артритами колінного суглоба. Артроскопія дозволяє виконати необхідний обсяг діагностично-лікувальних заходів з верифікацією патологічного процесу й визначенням стадії гонартрозу.

Based on information and analytical studies of modern scientific literature, it has been found that knee osteoarthritis is accompanied by persistent pain, significant limitation of the lower limb function, and reduced ability to work, which often leads to joint replacement. Diagnosis of osteoarthritis in the early stages is difficult due to the absence of pathognomonic clinical, radiological and laboratory parameters, and in case of monoarthrosis with synovitis, it is complicated by differentiation with specific arthritis of the knee joint. Arthroscopy allows performing the necessary scope of diagnostic and therapeutic measures with verification of the pathological process and determination of gonarthrosis stage.
The role and place of arthroscopy in the early diagnosis of monoarthrosis (literature review)
Колесніченко Віра Анатоліївна, доктор медичних наук, професор кафедри хірургічних хвороб, https://orcid.org/0009-0007-4106-1730
Keywords: MEDICINE::Surgery; епідеміологія; рання діагностика гонартрозу; артроскопія; epidemiology; early diagnosis of gonarthrosis; arthroscopy