Кінетика гідролізу естерів сполук флуоресцеїнового ряду в організованих розчинах - Харченко, Дар’я Вікторівна; Kharchenko, D. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі досліджено гідроліз діацетил- і дилаурилфлуоресцеїну, а також естерів нітропохідних флуоресцеїну у водних та водно-етанольних середовищах. Окрему увагу приділено вивченню впливу міцелярних систем і супрамолекулярних грегатів каліксаренів на швидкість і механізм перебігу реакцій гідролізу. Визначено кінетичні параметри гідролізу в різних середовищах та механізми впливу міцелярних і супрамолекулярних структур на швидкість реакцій. Вивчено спектральні властивості та кислотно-основні рівноваги нітропохідних флуоресцеїну у водних і водно-етанольних розчинах, а також проаналізовано залежність параметрів йонної рівноваги та кінетичних характеристик гідролізу відповідних естерів у цих середовищах.

The study investigates the hydrolysis of diacetylfluorescein, dilaurylfluorescein, and nitro-substituted fluorescein esters in aqueous and water-ethanol media. Special attention was paid to studying the influence of micellar systems and supramolecular aggregates of calixarenes on the rate and mechanism of hydrolysis reactions. Kinetic parameters of hydrolysis in different media and mechanisms of the influence of micellar and supramolecular structures on reaction rates were determined. The spectral properties and acid-base equilibria of nitrofluorescein derivatives in aqueous and water-ethanol solutions were studied, and the dependence of ionic equilibrium parameters and kinetic characteristics of hydrolysis of the corresponding esters in these media was analyzed.
Kinetics of hydrolysis of esters of fluorescein compounds in organized solutions
Науковий керівник: Мчедлов-Петросян Микола Отарович, доктор хімічних наук, професор кафедри фізичної хімії Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: NATURAL SCIENCES::Chemistry; гідроліз; кінетика; гідрофобність; флуоресцеїн; pH-чутливі барвники; органічні барвники; молекулярна структура; молекулярні агрегати; супрамолекулярні комплекси; комплекси «господар–гість»; каліксарени; поверхнево-активні речовини; міцелярні системи; організовані розчини; спектри; hydrolysis; kinetics; hydrophobicity; fluorescein; pH-sensitive dyes; organic dyes; molecular structure; molecular aggregates; supramolecular complexes; host–guest complexes; calixarenes; surfactants; micellar systems; organized solutions; spectra