Активізація інноваційної діяльності вітчизняних підприємств за допомогою трансферта технологій - Білаш, Вікторія Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Об'єктом дослідження є трансфер технологій як процес обміну, при реалізації якого інноваційна розробка (технологія, патент тощо) передається на певних умовах контрагенту для подальшої технічної модифікації та перетворення на інноваційний продукт. Предметом дослідження виступають економічні відносини, що реалізовуються у процесі трансферу технологій на прикладі «GroupeRenault». Методи дослідження: систематизації та узагальнення, методи системного підходу, статистичного та порівняльного аналізу; економіко-математичного моделювання. Отримані результати: уточнено поняття трансферу технологій; визначено функціональне призначення та виявлено протиріччя у реалізації даного процесу; проаналізовано складові механізму трансферу технологій в сучасних умовах; описано професійні вимоги до компетенцій фахівців з трансферу технологій; проведено аналіз діяльності підприємства, що здійснює інновації; запропоновано напрями розвитку інноваційної діяльності суб'єктів технологічного трансферу.

The object of the study is technology transfer as an exchange process, during the implementation of which an innovative development (technology, patent, etc.) is transferred under certain conditions to a counterparty for further technical modification and transformation into an innovative product. The subject of the study is the economic relations implemented in the process of technology transfer using the example of "Groupe Renault". Research methods: systematization and generalization, methods of system approach, statistical and comparative analysis; economic and mathematical modeling. Obtained results: the concept of technology transfer has been clarified; the functional purpose is determined and contradictions in the implementation of this process are revealed; the components of the technology transfer mechanism in modern conditions are analyzed; the professional requirements for the competencies of technology transfer specialists are described; an analysis of the activity of the enterprise carrying out innovations was carried out; directions for the development of innovative activities of technological transfer subjects are proposed.
Activation of innovative activities of domestic enterprises with the help of technology transfer
Керівник кваліфікаційної роботи: Дорошенко Ганна Олександрівна, доктор економічних наук, професор кафедри економіки та менеджменту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; управління; інновації; трансфер технологій; ефективність; management; innovations; technology transfer; efficiency