Композиційно-стилістичні характеристики текстів казок Вільгельма Гауфа - Борисова, Олена Геогріївна; Borysova, O. H. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Тему цієї магістерської роботи обрано з огляду на те, що казка як літературний жанр відіграє центральну роль у культурній пам’яті Європи. Вона поєднує народні оповідні традиції з індивідуальними художніми новаціями та водночас відображає морально-дидактичні цінності. Актуальність обраної теми зумовлена необхідністю нового осмислення композиційних і стилістичних механізмів цих текстів, а також їх дидактичної та лінгвометодичної цінності для сучасного навчального процесу. Метою роботи є аналіз композиційних і стилістичних характеристик казок Вільгельма Гауфа та визначення їх методичного й педагогічного потенціалу для навчання німецької мови й літератури. Для досягнення цієї мети сформульовано такі завдання: уточнити поняття композиції та стилю у світлі сучасної лінгвостилістики; розглянути композицію як лінгвостилістичне явище на рівнях організації тексту; визначити типологічне місце творчості В. Гауфа в межах німецької казкової традиції; виявити основні композиційні моделі та мовні засоби; дослідити дидактичну функцію казок в освітньому процесі. Методологічну основу роботи становлять принципи сучасної лінгвостилістики, наратології та лінгвістики тексту.

The topic of the present Master’s thesis was chosen because the fairy tale as a literary genre plays a central role in the cultural memory of Europe. It combines folk narrative traditions with individual artistic innovations and at the same time reflects moral and didactic values. The relevance of the chosen topic arises from the need to re-examine the compositional and stylistic mechanisms of these texts, as well as their didactic and linguistic-methodological value for modern education. The aim of the thesis is to analyze the compositional and stylistic characteristics of Wilhelm Hauff’s fairy tales and to determine their methodological and pedagogical potential for teaching the German language and literature. To achieve this aim, the following objectives were formulated: to clarify the concepts of composition and style in the context of modern linguostylistics; to examine composition as a linguostylistic phenomenon at the levels of text organization; to determine the typological position of Hauff’s works within the German fairy-tale tradition; to identify the main compositional models and linguistic means; and to investigate the didactic function of fairy tales in the educational process. The methodological framework of the study is based on the principles of modern linguostylistics, narratology, and text linguistics.
Compositional and stylistic characteristics of Wilhelm Hauff's fairy tales
Керівник: Піхтовнікова Лідія Сергіївна, доктор філологічних наук, професор кафедри романо-германської філології
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics; лінгвостилістика; композиція тексту; лінгвістика тексту; наратологія; Вільгельм Гауф; казка; німецька література