Професійна підготовка фахівця машинобудівних підприємств з дослідження продуктивності та надійності обробки деталей типу «Вал» на ГПМ ЛАС-ЧПК - Якименко, Микола Олексійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дана робота розглядає питання, які пов'язані з проектуванням імітаційної моделі обробки деталі типу «Вал» на ГВМ ЛАС-ЧПУ в умовах дрібносерійного виробництва. Проведено конструкторсько-технологічний аналіз системи виготовлення деталі «Вал» на обробних центрах в умовах дрібносерійного виробництва. Розроблено груповий технологічний процес одержання деталі «Вал». Розроблена керуюча програма виготовлення деталі «Вал». Виконано аналіз технологічного оснащення процесу виготовлення деталі «Вал» та розраховані режими різання у програмному пакеті CoroGuide 2007.1. Також розроблена функціональна модель ГВМ ЛАС-ЧПУ у програмному пакеті Solid Works 2007 та створена імітаційна модель обробки деталі «Вал» на ГВМ ЛАС-ЧПУ за допомогою програми 3D GPM. Також виконано аналіз технологічних характеристик ГВМ ЛАС-ЧПУ в системі COSMOS Works. Розроблено дидактичний проєкт факультативного заняття на тему «Дослідження продуктивності та надійності обробки деталей типу «вал» на ГВМ ЛАС-ЧПК», що дозволяє комплексно поєднати теоретичні знання та практичні навички студентів, спрямовані на підвищення професійної компетентності в умовах сучасного машинобудівного виробництва. Такий підхід забезпечує ефективне засвоєння навчального матеріалу, формує вміння аналізувати технологічні процеси, оцінювати продуктивність та надійність обробки валів, а також застосовувати цифрові технології для оптимізації режимів різання.

The given diploma project examines questions which are related to planning of simulation model of treatment of detail of type «Val» on GPM LAS-CHPU in the conditions of finely serial production. The designer-technological analysis of the system of making of the detail «Billow» on processing centers in the conditions of finely serial production is conducted. The group technological process of receipt of the detail «Billow» is developed. The control program of making of the detail «Billow» is developed The analysis of technological equipment of process of making of the detail «Billow» is executed and the modes of cutting in the program package CoroGuide 2007.1 are expected. The functional model GPM LAS-CHPU is also developed in the program package Solid Works 2007 and the simulation model of treatment of the detail «Billow» is created on GPM LAS-CHPU by the program 3D GPM. The analysis of the technological descriptions GPM LAS-CHPU in the COSMOS Works system is also executed. A didactic project for an optional lesson on the topic "Research on the productivity and reliability of machining of "shaft" type parts on the LAS-CHPK CNC machine tool" has been developed, which allows for a comprehensive combination of theoretical knowledge and practical skills of students aimed at improving professional competence in the conditions of modern machine-building production. This approach ensures effective mastery of educational material, forms the ability to analyze technological processes, assess the productivity and reliability of shaft machining, and apply digital technologies to optimize cutting modes.
Керівник роботи: Кондратюк Олег Леонідович, кандидат технічних наук, доцент кафедри машинобудування, транспорту і зварювання Навчально-наукового інституту «Українська інженерно-педагогічна академія»
Keywords: TECHNOLOGY::Engineering mechanics; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; виробництво; жорсткість; моделювання; токарний патроно-центровий верстат; промисловий робот; автоматизований накопичувальний пристрій; програмування; production; inflexibility; design; cartridge central lathe; industrial robot; automated story device; programing