Харьковский Демокрит. Тысяча первый журнал. Месяц май - Маслович, Василий Григорьевич; Ярославский, Дмитрий; Сомов, Орест Михайлович; Нахимов, Аким Николаевич; Маслович, Василь Григорович; Ярославський, Дмитро; Нахімов, Аким Миколайович (Харьков : В Университетской типографии, 1816)
«Харьковский Демокрит» – український журнал, що виходив у Харкові щомісячно з січня по червень 1816 року. Його видавцем та редактором був Василь Григорович Маслович (1793–1841), який узяв за взірець петербурзький журнал «Демокрит» (1815 р.). «Харьковский Демокрит» – перше українське періодичне видання гумористичного та сатиричного напрямку. До кола авторів увійшли харківські письменники Я. М. Нахімов, Г. Ф. Квітка-Основ’яненко, Д. Ярославський, О. М. Сомов. Матеріал групувався по трьом розділам (поезія, проза, «суміш») та публікувався російською мовою. До тексту бурлескної поеми В. Масловича «Основание Харькова» вперше на сторінках періодики Східної України було введено українську мову. Натяки на соціальну несправедливість, які з’являлися на сторінках часопису, визвали незадоволення цензури. З переїздом Масловича до Петербургу в червні 1816 року журнал припинив існування.
Харківський Демокріт. Тисяча перший журнал. Місяць травень
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; «Утаида»; Маслович, Василий Григорьевич (1792—1841); «Лиза романист»; Нахимов, Аким Николаевич (1782–1814); Сомов, Орест Михайлович (1793-1833); «Стихи по прочтении Сумарокова»; «Поэт и Математик»; «Письмо русского солдата»; «Пьесы русского солдата»; «Письмо Бантамского Посланника к своему Государю»; «Бумага»