Розробка програми управління біореактора для отримання автолізату дріжджів - Бутенко, Михайло Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Цей проект представляє розробку економічно ефективної системи керування біореактором для виробництва дріжджового автолізату з використанням технології Arduino. Біореактор, оптимізований для безперервного вирощування дріжджів, підтримує ідеальні умови для втолізу. Ключові етапи проекту включали ретельний огляд сучасних методів біотехнологічного контролю, вибір та оцінку відповідних конструкцій біореакторів, а також розробку та впровадження надійної системи управління з використанням компонентів Arduino. Для управління та моніторингу роботи біореактора було створено спеціальний програмний додаток, доповнений інтерактивною інформаційною панеллю для відстеження ключових параметрів у режимі реального часу. Аналіз ринку підкреслив економічну доцільність та потенціал комерційного успіху системи, що вказує на перспективні інвестиційні можливості. Отримана система пропонує надійну, ефективну та доступну альтернативу існуючим рішенням для управління біореакторами, демонструючи значний прогрес у галузі технологій управління біопроцесами.

This project presents the development of a cost-effective control system for a bioreactor dedicated to producing yeast autolysate, leveraging Arduino technology. The bioreactor, optimized for continuous yeast cultivation, maintains ideal conditions for autolysis. Key stages of the project included a thorough review of current biotechnological control methods, selection and evaluation of suitable bioreactor designs, and the development and implementation of a robust control system using Arduino components. A custom software application was created to manage and monitor bioreactor operations, complemented by an interactive dashboard for real-time tracking of key parameters. Market analysis underscored the system's economic feasibility and potential for commercial success, indicating promising investment opportunities. The resulting system offers a reliable, efficient, and affordable alternative to existing bioreactor control solutions, demonstrating significant advancements in the field of bioprocess control technology.
Науковий керівник: Божков Анатолій Іванович, доктор біологічних наук, професор кафедри молекулярної біологія та біотехнології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Cell and molecular biology::Molecular biology; метод біотехнологічного контролю; біореактор; автолізат дріжджів; автоматизація; біотехнологія; харчова промисловість