Зв’язок стресу та академічної успішності у студентів, які поєднують роботу та навчання - Малюк, Вікторія В’ячеславівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі було розглянуто теоретичні засади стресу як психофізіологічного явища, поняття академічної успішності студентів, а також зв’язок між цими двома факторами в контексті поєднання студентами роботи та навчання. Проаналізовано вплив стресового навантаження на когнітивну активність, мотивацію та емоційний стан студентів. Під час емпіричного дослідження було визначено та проаналізовано рівень стресу за наступними методиками: Тест на визначення рівня стресу (за В. Ю. Щербатих), Шкала сприйманого стресу (PSS-10) та Опитувальник самодіагностики типу поведінки в стресовій ситуації (за В. В. Бойко), а також здійснено порівняння рівня академічної успішності тих студентів, які поєднують роботу з навчанням, і тих, хто виключно навчається. Крім того, було визначено, що саме для студентів, які працюють, вищий рівень стресу статистично більш пов’язаний зі зниженням академічної успішності. Отримані результати мають практичну значущість для розробки програм психологічної допомоги, формування адаптивного освітнього середовища та профілактики емоційного вигорання студентів.

The paper considers the theoretical foundations of stress as a sychophysiological phenomenon, the concept of academic performance of students, and the relationship between these two factors in the context of combining work and study by students. The influence of stress on cognitive activity, motivation and emotional state of students is analyzed. During the empirical study, the level of stress was determined and analyzed using the following methods: The Stress Level Test (by V. Shcherbatykh), the Perceived Stress Scale (PSS-10), and the Self-Diagnostic Questionnaire for Behavior in tressful Situations (by V. Boyko), and a comparison of the level of academic performance of students who combine work and study and those who study exclusively. In addition, it was determined that for students who work, a higher level of stress is statistically more associated with a decrease in academic performance. The results obtained are of practical importance for the development of psychological assistance programs, the formation of an adaptive educational environment and the prevention of students' emotional burnout.
Керівник роботи: Севост’янов Павло Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; стрес; академічна успішність; студенти; поєднання роботи та навчання; психоемоційний стан; stress; academic performance; psycho-emotional state; students; work-study balance