Європейський Союз як глобальний актор космічної дипломатії - Ахалаіа, Діана Нугзаріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота магістра присвячена комплексному дослідженню космічної дипломатії Європейського Союзу як новітнього напряму його зовнішньополітичної діяльності. Визначено теоретичні засади космічної дипломатії, охарактеризовано її сутність у контексті сучасних міжнародних відносин та проаналізовано провідні методологічні підходи до її вивчення. Виокремлено особливості еволюції міжнародної взаємодії у космосі та окреслено концептуальні відмінності між космічною дипломатією, космічною політикою й космічною безпекою. Окрему увагу приділено аналізу нормативних і інституційних основ космічної дипломатії Європейського Союзу. Розглянуто правові режими міжнародного космічного права, положення статті 189 ДФЄС та роль інституцій ЄС у реалізації космічної політики. Охарактеризовано Космічну програму Європейського Союзу, її стратегічні інструменти, функціонування Агентства ЄС з космічної програми й співпрацю з Європейським космічним агентством. Визначено внесок держав-членів і приватного сектору, а також окреслено ключові виклики розвитку космічної діяльності Союзу. Розглянуто стратегічні напрями розширення космічних партнерств ЄС у глобальному середовищі, включно з поглибленням співпраці з державами Глобального Півдня. З’ясовано можливості інтеграції України в європейський космічний простір та перспективи формування європейсько-українського космічного альянсу як майбутнього формату космічної дипломатії ЄС.

The master’s qualification work is devoted to a comprehensive study of the space diplomacy of the European Union as a novel direction of its foreign policy activity. The theoretical foundations of space diplomacy are defined, its essence in the context of contemporary international relations is characterized, and the principal methodological approaches to its study are analysed. The specific features of the evolution of international interaction in outer space are identified, and the conceptual distinctions between space diplomacy, space policy, and space security are outlined. Special attention is paid to the analysis of the normative and institutional foundations of the European Union’s space diplomacy. The legal regimes of international space law, the provisions of Article 189 of the Treaty on the Functioning of the European Union, and the role of EU institutions in the implementation of space policy are examined. The EU Space Programme, its strategic instruments, the functioning of the EU Agency for the Space Programme, and cooperation with the European Space Agency are characterized. The contribution of the member states and the private sector is identified, and the key challenges in the development of the Union’s space activities are outlined. The strategic directions of expanding the EU’s space partnerships in the global environment are considered, including the deepening of cooperation with the states of the Global South. The prospects for Ukraine’s integration into the European space domain and the potential formation of a European-Ukrainian space alliance as a future format of the EU’s space diplomacy are identified.
The European Union as a Global Actor of Space Diplomacy
Керівник роботи: Вінникова Наталія Анатоліївна, доктор політичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science::Research on Europe; Європейський Союз; космічна дипломатія; космічна політика ЄС; Космічна програма ЄС; міжнародне співробітництво; стратегічна автономія; European Union; space diplomacy; EU space policy; EU Space Programme; international cooperation; strategic autonomy