Професійна підготовка фахівців у галузі цифрових технологій до розробки цифрових освітніх ресурсів з розв’язання оптимізаційних задач у середовищі Scilab - Корсун, Сергій Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Об'єктом дослідження є процес професійної підготовки фахівців у сфері цифрових технологій, орієнтований на оволодіння навичками розробки цифрових освітніх ресурсів для вирішення оптимізаційних задач у середовищі Scilab. Предметом дослідження виступає методика професійної підготовки таких фахівців, яка забезпечує ефективність і результативність їхньої діяльності в розробці цифрових освітніх ресурсів, спрямованих на розв’язання оптимізаційних задач у середовищі Scilab. Метою даного дослідження є теоретичне обґрунтування та часткова апробація методики професійної підготовки фахівців, орієнтованої на формування навичок створення цифрових освітніх ресурсів. Увагу приділено розробці ресурсів для вирішення оптимізаційних задач із використанням функціональних можливостей програмного середовища Scilab. В результаті виконання дослідження розроблено нові лабораторні роботи за методами класичного аналізу оптимізації та доповнено існуючі лабораторні роботи з лінійного програмування прикладами розв’язання оптимізаційних задач у середовищі Scilab.

The object of the study is the process of professional training of specialists in the field of digital technologies, focused on mastering the skills of developing digital educational resources for solving optimization problems in the Scilab environment. The subject of the study is the methodology of professional training of such specialists, which ensures the efficiency and effectiveness of their activities in the development of digital educational resources aimed at solving optimization problems in the Scilab environment. The purpose of this study is to theoretically substantiate and partially test the methodology for professional training of specialists focused on developing skills for creating digital educational resources. Attention is paid to the development of resources for solving optimization problems using the functional capabilities of the Scilab software environment. As a result of the study, new laboratory works based on classical optimization analysis methods were developed, and existing laboratory works on linear programming were supplemented with examples of solving optimization problems in the Scilab environment.
Professional training of specialists in the field of digital technologies for the development of digital educational resources for solving optimization problems in the Scilab environment
Керівник роботи: Нефьодова Інна Віталіївна, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри електромеханічних та комп'ютерних систем Навчально-наукового професійно-педагогічного інституту УІПА
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology::Computer science; цифрові технології; digital technologies; оптимізаційні задачі; optimization problems; середовище scilab; scilab environment; лінійне програмування; linear programming; методи оптимізації; optimization methods; професійна підготовка; professional training