Огляд фокусного оновлення (2023 р.) рекомендацій Європейського товариства кардіологів з діагностики та лікування серцевої недостатності 2021 року - Жадан, Андрій Володимирович; Zhadan, Andriy Volodymyrovich (Київ : ТОВ «Медікс Груп», 2024)
У серпні 2021 року Європейське товариство кардіологів оприлюднило рекомендації щодо діагностики та лікування серцевої недостатності. В цих рекомендаціях основна увага приділялась лікуванню хворих із низькою фракцією викиду лівого шлуночка (ФВЛШ) ≤40 %, тоді як рівень доказовості для хворих з ФВЛШ від 41 % до 49 % та був доволі слабким – IIbC. Дослідження, проведені на той момент, не були спеціально зосереджені на хворих із помірно зниженою ФВ (СНпзФВ). Протягом наступних двох років було отримано нові дані щодо лікування хворих із помірно зниженою та збереженою ФВЛШ, хворих із супутньою хронічною хворобою нирок (ХХН), цукровим діабетом 2-го типу та дефіцитом заліза. Тому в 2023 році було опубліковано фокусне оновлення рекомендацій з лікування СН, основні положення якого наведено в цьому огляді.

In August 2021, the European Society of Cardiology published guidelines for the diagnosis and treatment of heart failure. In these recommendations, the main focus was on the treatment of patients with a low left ventricular ejection fraction (LVEF) ≤40 %, while the level of evidence for patients with LVEF between 41 % and 49 % was rather weak – IIbC. The studies that were conducted at that time were not specifically focused on patients with moderately reduced LVEF. Over the next two years, new data were obtained on the treatment of patients with moderately reduced and preserved LVEF, patients with concomitant chronic kidney disease (CKD), type 2 diabetes (type 2 diabetes), and iron deficiency. Therefore, in 2023, a focal update of the recommendations for the treatment of HF was published, the main provisions of which are presented in this review.
Overview of the focal update (2023) of the recommendations of the European Society of Cardiology on the diagnosis and treatment of heart failure in 2021
Keywords: MEDICINE; серцева недостатність; рекомендації; фокусне оновлення; НЗКТГ2; heart failure; focal update; SLGT 2