Інформаційно психологічні операції у сучасних міжнародних збройних конфліктах - Тищенко, Ярослав Володимирович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота магістра присвячена дослідженню інформаційно психологічних операцій в епоху цифрових технологій; з’ясовано теоретичні засади трансформації методів інформаційного впливу у міжнародних збройних конфліктах; визначено зміст та особливості сучасних ІПО в умовах розвитку соціальних мереж, штучного інтелекту та цифрових платформ; здійснено оцінку російських інформаційно-психологічних операцій проти України з 2013 року; досліджено технології дезінформації, кібератак, бото мереж та медіа-кампаній у контексті російсько-українського конфлікту; визначено вплив ІПО на суспільну думку, політичну стабільність та міжнародну безпеку; охарактеризовано механізми української протидії та роль міжнародних партнерів; здійснено аналіз етичних і правових аспектів застосування ІПО у цифровому середовищі.

The master's qualification work is devoted to the study of information psychological operations in the era of digital technologies; the theoretical foundations of the transformation of information influence methods in international armed conflicts are clarified; the content and features of modern IPOs under the development of social networks, artificial intelligence and digital platforms are defined; an assessment of Russian information-psychological operations against 77 Ukraine since 2013 has been carried out; the technologies of disinformation, cyberattacks, bot networks and media campaigns in the context of the Russian Ukrainian conflict are studied; the impact of IPOs on public opinion, political stability and international security is determined; the mechanisms of Ukrainian counteraction and the role of international partners are characterized; an analysis of ethical and legal aspects of IPOs in the digital environment is carried out.
Information and Psychological Operations in Modern International Armed Conflicts
Керівник роботи: Файєр Олена Анатоліївна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; інформаційно-психологічні операції; цифрові технології; гібридна війна; дезінформація; Росія; Україна; штучний інтелект; кібербезпека; соціальні мережі; information-psychological operations; digital technologies; hybrid warfare; disinformation; Russia; Ukraine; cybersecurity; social networks; artificial intelligence