Боры города Харькова: современное состояние и антропогенная трансформация флоры и растительности - Гамуля, Юрий Гарьевич; Звягинцева, Карина Александровна; Лазарева, З.Е.; Гамуля, Юрій Гарійович; Звягінцева, Карина Олександрівна (Чернівці : Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2011)
Наведено результати вивчення флори та рослинності борів (Pinus sylvestris L.), що ростуть на території м. Харкова у долинах річок Харків, Лопань, Уди. Встановлено, що флора міських борів містить 137 видів судинних рослин. Проведено систематичний, ценоморфічний та екологічний аналізи флори, який показав кількісне переважання представників сімейств Asteraceae, Poaceae та Rosасеаї. Проведено порівняння флори та рослинності міських борів з аналогічними типами рослинності характерними для регіону. Встановлено, що бори міста схильні до значної антропогенної дегресії.
Keywords: бор; Pinus sylvestris L.; флора; рослинність; рудерант; антропогенна трансформація