Психологічні особливості стресдолаючої поведінки у IT спеціалістів які вимушено емігрували з України під час воєнного стану - Супрун , Аліса Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню психологічних особливостей стресдолаючої поведінки IT-спеціалістів, які вимушено емігрували з України під час воєнного стану. Актуальність роботи пов’язана з великими масштабами еміграції, після початку повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році та необхідністю більш глибокого дослідження психологічних механізмів адаптації спеціалістів однієї з важливих та ключових галузей сучасної економіки України, а саме IT-сфери. Мета роботи полягає у тому, щоб визначити психологічні особливості стресдолаючої поведінки IT-спеціалістів в умовах вимушеної еміграції та емпіричному дослідженні взаємозв’язків між емоційними станами, рівнем нервово-психічної адаптації та копінг-стратегіями. У дослідженні були використані методики CISS, Brief COPE-26, методика оцінки нервово-психічної адаптації Розова В. І. та опитувальник “Самооцінка станів тривожності, фрустрації, агресивності та ригідності” Айзенка Г. Ю.. Статистична обробка даних здійснювалася з використанням програми SPSS, застосовувалися критерії Колмогорова–Смирнова, Манна–Уїтні та кореляційний аналіз за Спірменом.

The qualification paper focuses on exploring the psychological characteristics of stress-coping behavior among IT specialists who were forced to emigrate from Ukraine during the martial law period. The relevance of this research arises from the large-scale migration that followed the full-scale invasion of Ukraine by the Russian Federation in 2022, as well as the need for a deeper understanding of the psychological mechanisms of adaptation among professionals in one of the country’s key economic sectors the IT industry. The aim of the study is to identify the psychological features of stress-coping behavior among IT professionals in conditions of forced emigration and to empirically examine the relationships between emotional states, levels of neuropsychological adaptation, and coping strategies. The research employed the CISS, Brief COPE-26, V. I. Rozov’s method for assessing neuropsychological adaptation, and the “Self-assessmentof Anxiety, Frustration, Aggressiveness, and Rigidity” questionnaire by H. J. Eysenck. Statistical data analysis was conducted using SPSS software, applying the Kolmogorov–Smirnov and Mann–Whitney tests, as well as Spearman’s correlation analysis.
Керівник роботи: Харченко Андрій Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психологічного консультування та психотерапії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; подолання стресу; копінг-стратегії; ІТ-спеціалісти; вимушена еміграція; психологічна адаптація; емоційні стани; stress coping; coping strategies; IT specialists; forced emigration; psychological adaptation; emotional states