Протидія кібертероризму як загрозі сучасній національній безпеці держав Європейського регіону - Зінченко, Олександра Ігорівна; Zinchenko, O. I. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дисертаційному дослідженні запропоновано альтернативний підхід до визначення поняття «кібертероризм». Зважаючи на це, автором обґрунтована необхідність посутнього регулювання європейського законодавства щодо ефективної протидії актам кібертероризму. Спираючись на отримані в Україні уроки, автор наголошує на важливості встановлення європейських стандартів протидії кібертероризму, а також виявляє прогалини в нинішньому визначенні поняття «кібербезпека», необхідності реформування чинного українського та європейського законодавства з метою протидії новим викликам. Автор пропонує шляхи вдосконалення політики кібербезпеки України, одним із яких є створення посади «кіберомбудсмена». Автор вводить нові соціально-політичні концепції, такі, як «кіберсоціальна адаптація» та «кіберімунітет», які є життєво важливими для зміцнення кібербезпеки. Крім того, у дослідженні акцентовано на необхідності уніфікованих правових підходів і посилення міжнародного співробітництва.

The dissertation study proposes an alternative approach to the definition of the concept of «cyberterrorism». In view of this, the author substantiates the need for existing regulation of European legislation on effective counteraction to acts of cyberterrorism. Based on the lessons learnt in Ukraine, the author emphasizes the importance of establishing European standards for countering cyberterrorism, and also identifies gaps in the current definition of the concept of ‘cybersecurity’ and the need to reform the current Ukrainian and European legislation in order to counter new challenges. The author suggests ways to improve Ukraine's cybersecurity policy, one оf which is to create a ‘cyber ombudsman’. The author introduces new socio-political concepts, such as «cybersocial adaptation» and «cyber immunity», which are vital for strengthening cybersecurity. In addition, the study emphasizes the need for unified legal approaches and enhanced international cooperation.
Countering cyberterrorism as a threat to the modern national security of the states of the European region
Науковий керівник: Фісун Олександр Анатолійович, доктор політичних наук, професор кафедри політології Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; активні заходи; державна політика в сфері кібербезпеки; гібридна війна; зовнішня політика; кібертероризм; механізми регіонального управління; політична адаптація; політична інтеграція; політичні інститути; світовий порядок; суверенітет держави; active measures; cybersecurity state policy; cyberterrorism; foreign policy; hybrid warfare; mechanisms of regional governance; political adaptation; political institutions; political integration; state sovereignty; world order