Невербальні індикатори мовленнєвого акту натякання в сучасному німецькомовному діалогічному дискурсі - Бєлозьорова, О.М. (ХНУ ім. В.Н. Каразіна, 2011)
Стаття присвячена специфіці функціонування невербальних індикаторів мовленнєвого акту натякання в сучасному німецькомовному діалогічному дискурсі. В роботі висвітлюються прагматичний потенціал невербальної складової натякання, описуються основні типи невербальних індикаторів (просодичні, кінетичні, проксемічні), визначається їх роль, функції та частотність у реалізації мовленнєвого акту натякання. Показано, яким чином невербальні індикатори здатні забезпечити його вдалість. The article focuses on specific character of nonverbal indicators of speech act of hinting in modern German dialogical discourse. The paper investigates pragmatic potential of nonverbal component in speech act of hinting, describes main types of nonverbal indicators (prosodic, kinetic, proxemic), defines their role, functions and frequency of occurence in realization of speech act of hinting. The article shows in which way nonverbal indicators can secure its successful realization.
Олена Бєлозьорова – кандидат філологічних наук, доцент кафедри німецької та французької мов Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.
Keywords: мовленнєвий акт; натякання; діалог; дискурс; невербальні індикатори; speech act; hinting; dialogue; discourse; nonverbal indicators