Інновації як драйвер економічного розвитку та зовнішньоекономічної експансії (на прикладі США) - Косінський, Ярослав Ігорович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
У сучасному світі інновації виступають ключовим чинником забезпечення сталого економічного розвитку та зміцнення позицій країни на міжнародній арені. Сполучені Штати Америки, як одна з найпотужніших економік світу, демонструють приклад ефективного впровадження інноваційних рішень у всіх сферах економіки, що дозволяє їм не лише підтримувати високі темпи зростання, але й активно розширювати свою присутність на зовнішніх ринках. Розвиток високотехнологічного сектору, інвестиції в наукові дослідження, підтримка стартапів та стимулювання підприємництва є інструментами, які дозволяють США зберігати лідерство в умовах глобальної конкуренції. Вивчення інноваційної політики США є надзвичайно актуальним з огляду на можливість використання цього досвіду іншими країнами, які прагнуть посилити свою економічну динаміку та зовнішньоекономічну експансію. Окремої уваги заслуговує взаємозв’язок між інноваційною активністю та експансією на зовнішні ринки: через високотехнологічний експорт, транснаціональні корпорації, цифрові платформи та глобальні ланцюги доданої вартості. Дослідження цих процесів дозволяє краще зрозуміти механізми посилення міжнародної конкурентоспроможності на основі інноваційного потенціалу.
Керівник роботи: Зайцева Анна Сергіївна. доктор економічних наук, професор кафедри міжнародних економічних відносин та логістики ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; інновації; innovations; економічний розвиток; economic development; екосистема США; US ecosystem