Транзитні коридори як чинник розвитку міжнародної логістики - Лимар, Софія Михайлівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота бакалавра присвячена комплексному дослідженню ролі транзитних коридорів як ключового чинника розвитку міжнародної логістики в умовах глобалізації, технологічних змін і геоекономічної нестабільності. У роботі розкрито концептуальні основи, класифікаційні підходи та функціональне значення транзитних маршрутів у забезпеченні ефективного переміщення товарів між регіонами світу. У першому розділі охарактеризовано сутність транзитних коридорів, визначено їх типологію, історичну еволюцію та вплив на регіональну інтеграцію, конкурентоспроможність країн і формування глобальних ланцюгів постачання. Визначено структурно-функціональні чинники ефективності транзиту, узагальнено міжнародний досвід логістичного регулювання та ролі міжнародних організацій. У другому розділі здійснено аналіз функціонування п’яти провідних транзитних коридорів світу – China–Europe Railway Express, Panama Canal Corridor, Suez Canal Corridor, ASEAN Highway Network та Trans-Pacific Maritime Corridor. Досліджено їхній вплив на логістичну інфраструктуру, інвестиційні процеси, зайнятість і розвиток логістичних хабів. Окреслено інфраструктурні, регуляторні, цифрові та екологічні бар’єри, визначено стратегічні напрями трансформації транзитної логістики на основі принципів цифровізації, мультимодальності та сталого розвитку. Ключові слова: транзитні коридори, міжнародна логістика, логістична інфраструктура, мультимодальні перевезення, цифровізація, глобальні виклики.

The bachelor's thesis is devoted to a comprehensive study of transit corridors as a key factor in the development of international logistics under conditions of globalization, technological transformation, and geoeconomic instability. The paper reveals conceptual foundations, classification approaches, and the functional significance of transit routes in ensuring the efficient movement of goods across global regions. The first chapter presents the essence of transit corridors, outlines their typology, historical evolution, and influence on regional integration, countries’ competitiveness, and the formation of global supply chains. It also identifies structural and functional factors of transit efficiency and summarizes international experience in logistic regulation and the role of international organizations. The second chapter analyses the functioning of five leading global transit corridors – China – Europe Railway Express, Panama Canal Corridor, Suez Canal Corridor, ASEAN Highway Network, and Trans-Pacific Maritime Corridor. It examines their impact on the development of logistics infrastructure, investment processes, employment, and logistics hubs. The chapter also outlines infrastructure, regulatory, digital, and environmental barriers, and defines strategic directions for the transformation of transit logistics based on principles of digitalization, multimodality, and sustainable development.
Transit Corridors as a Driver of International Logistics Development
Керівник роботи: Ханова Олена В'ячеславівна, кандидат географічних наук, доцент кафедри міжнародних економічних відносин та логістики ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; транзитні коридори; transit corridors; міжнародна логістика; international logistics; логістична інфраструктура; logistics infrastructure; мультимодальні перевезення; multimodal transportation; цифровізація; digitalization; глобальні виклики; global challenges