Історія лікувального застосування фізичних вправ та масажу, становлення реабілітації. Медична реабілітація як фундамент реабілітаційного процесу : методичні рекомендації для позааудиторної самостійної підготовки до практичних занять здобувачів вищої медичної освіти 4-го року навчання з дисципліни «Внутрiшня медицина (в тому числi ендокринологія)» - Карнаух, Елла Володимирівна; Маланчук, Роман Олександрович; Бринза, Марія Сергіївна; Karnauch, Ella V.; Malanchuk, Roman O.; Brynza, Maria S. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023)
Методичні рекомендації розроблені колективом викладачів кафедри пропедевтики внутрішньої медицини і фізичної реабілітації медичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Курс присвячений питанням медичної реабілітації у клініці внутрішніх хвороб і складається з семи послідовних тем, в яких розглядається історія становлення фізичної реабілітації у світі і в Україні, викладені сучасні погляди на фізичну реабілітацію, наведені основні методи та їхня доцільність у лікарняному і післялікарняному періодах реабілітації відповідно до вимог ВООЗ, висвітлені мета, завдання, терміни, показання та протипоказання, методики їхнього застосування. Надані питання для самоконтролю та рекомендована література.

Methodical recommendations were developed by a team of teachers of the department of propaedeutics of internal medicine and physical rehabilitation of the medical faculty of Kharkiv National University named after V. N. Karazin. The course is devoted to the issues of medical rehabilitation in the clinic of internal diseases and consists of seven consecutive topics, in which the history of the formation of physical rehabilitation in the world and in Ukraine is considered, modern views on physical rehabilitation are outlined, the main methods and their expediency in the hospital and post-hospital periods of rehabilitation are presented in accordance with requirements of the WHO, the purpose, tasks, terms, indications and contraindications, methods of their application are highlighted. Questions for self-control and recommended literature are provided.
The history of the therapeutic use of physical exercises and massage, the development of rehabilitation. Medical rehabilitation as the foundation of the rehabilitation process: methodological recommendations for extracurricular independent preparation for practical classes of students of higher medical education in the 4th year of study in the discipline "Internal medicine (including endocrinology)"
Keywords: історія становлення реабілітації; медична реабілітація; the history of rehabilitation; medical rehabilitation