С Днем Святого Миколая : віртуальна книжкова виставка - Азаренкова, Олександра Андріївна (Харків : Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, 2024)
Миколай Мирлікійський, Миколай Чудотворець (15 березня 270 — 6 грудня 343) — християнський священник грецького походження в Римській імперії, єпископ Мир Лікійських, святий. Один із найбільш шанованих святих у католицьких, православних і деяких протестантських церквах. День вшанування — 6 грудня. За переказами звершив багато чудес за життя і після смерті. Перші згадки про вшанування датуються VI століттям, коли імператор Юстиніан I збудував на честь святого церкву в Константинополі.
На основі єпископа Миколая Мирлікійського в багатьох європейських країнах було створено образ Святого Миколая, що приносить малюкам подарунки на день святого Миколая. У англомовних країнах, зокрема у США, використовується ім’я Санта Клаус, який, згідно традиції, обдаровує дітей на Різдво. Свято святого Миколая в Україні є особливо бажаним дитячим святом. За традицією, у святкову ніч святий Миколай приносить дітям подарунки і кладе їх під подушку.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; HUMANITIES and RELIGION::Religion/Theology; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects; іконопис; живопис; Миколай Мирлікійський; новорічні свята українців; пам'ятники народного побуту болгар