Вплив соціальних мереж на самооцінку - Ковалець, Аліна Миколаївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт: вплив соціальних мереж. Предмет дослідження: вплив соціальних мереж на самооцінку. Мета дослідження: вивчити механізми впливу соціальних мереж на самооцінку користувачів, зокрема у підлітків та студентів, та визначити як специфічні аспекти онлайн-взаємодії сприяють формуванню позитивної або негативної самооцінки. Основні задачі дослідження: Дослідити вплив інтенсивності використання соціальних мереж на самооцінку та суб’єктивне відчуття власної цінності. Порівняти рівень самооцінки користувачів соціальних мереж серед різних вікових груп. Проаналізувати результати опитування на надати відповідні рекомендації учасникам. Практична значущість дослідження полягає у можливості розробки цільових програм психологічної підтримки, що дозволяють своєчасно виявляти та коригувати негативний вплив соціальних мереж на самооцінку користувачів, зокрема учнів та студентів. Отримані результати можуть сприяти адаптації існуючих методик роботи психологічних служб вищих навчальних закладів, що дозволяє створювати спеціалізовані програми підтримки, орієнтовані на профілактику та корекцію негативного впливу використання соціальних мереж.

Object: the influence of social networks. Subject of the study: the influence of social networks on selfesteem. Purpose of the study: to study the mechanisms of the influence of social networks on the self-esteem of users, in particular among adolescents and students, and to determine how specific aspects of online interaction contribute to the formation of positive or negative selfesteem. The main objectives of the study are to investigate the influence of the intensity of social network use on self-esteem and subjective sense of self-worth. To compare the level of self-esteem of social network users among different age groups. To analyze the results of the survey to provide appropriate recommendations to the participants. The practical significance of the study lies in the possibility of developing targeted psychological support programs that enable the timely detection and correction of the negative impact of social networks on the self-esteem of users, particularly pupils and students. The results obtained may contribute to the adaptation of existing methods of work in psychological services of higher educational institutions, which will allow for the creation of specialized support programs focused on the prevention and correction of the negative impact of using social networks.
Керівник: Ломакін Геннадій Іванович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; соціальні мережі; самооцінка; інтенсивність використання; тип взаємодії; соціальне порівняння; психологічна підтримка; social networks; self-esteem; intensity of use; type of interaction; social comparison; psychological support