Гражданская война 193-197 гг. и кризис III века в Римской империи: опыт сравнительной характеристики - Сергеев, И.П. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2004)
Автор статті визначає спільні риси та особливості громадянської війни 193–197 рр. н. е. та періоду римської історії між 235 та 284 рр. н. е. На цій підставі він приходить висновку, що вказана громадянська війна була окремою політичною кризою, а не початковою фазою кризи ІІІ століття, початок якої слід датувати не 193, а 235 роком н. е.
Keywords: Римская империя; гражданская война 193-197 гг.; кризис III века; сравнительная характеристика