Аналіз поведінки надлишкової провідності в плівках YBa2Cu3O7-δ під впливом магнітних полів до 2 Тл - Крестьянніков, Кирило Андрійович; Krestiannikov, K. A. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
В роботі проаналізовано вплив магнітних полів до 2 Тл в напрямі базисної площини ab (B || ab) на надлишкову провідність в плівках YBa2Cu3O7-δ. Встановлено, що в міру збільшення магнітного поля опір тонкої плівки вище критичної температури Тс залишається незмінним. Під впливом поля резистивний перехід розмивається, а значення Тс зменшується. Незалежно від магнітного поля, в інтервалі температур від критичної температури надпровідного переходу до температури 3D-2D кросовера надлишкова провідність добре описується флуктуаційним внеском теорії Асламазова - Ларкіна для 3D систем. За температурою 3D-2D кросовера визначено довжину когерентності вздовж осі с, яка збільшується з 1,38 Å без поля до 2,36 Å у полі 2 Тл. Інтервал надпровідних флуктуацій поступово зменшується з 9,9 К без поля до 4,4 К у полі 2 Тл, а вище температури 3D-2D кросовера внесок Макі-Томпсона у надлишкову провідність суттєво звужується під впливом магнітного поля.

The effect of magnetic fields up to 2 T in the direction of the ab-base plane (B || ab) on the excess conductivity in YBa2Cu3O7-δ films has been studied. It was established that as the magnetic field increases, the resistance of a thin field above the critical temperature Tc remains unchanged. Under the influence of the field, the resistive transition is blurred, and the Tc value decreases. Regardless of the magnetic field, in the temperature range from the critical temperature of the superconducting transition to the temperature of the 3D-2D crossover, the excess conductivity is well described by the fluctuation contribution of the Aslamazov-Larkin theory for 3D systems. Using the 3D-2D crossover temperature, the coherence length along the c-axis is determined, which increases from 1.38 Å without a field to 2.36 Å in a 2 T field. The range of superconducting fluctuations gradually decreases from 9.9 K without a field to 4.4 K in a 2 T field, and above the 3D-2D crossover temperature, the Maki-Thompson contribution to the excess conductivity narrows significantly under the influence of a magnetic field.
Analysis of the excess conductivity behavior in YBa2Cu3O7-δ films under the influence of magnetic fields up to 2 T
Науковий керiвник: Петренко Євген Володимирович, кандидат технічних наук, доцент кафедри фізики низьких температур
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; надлишкова провідність; флуктуаційна провідність; магнітне поле; тонкі плівки; високотемпературні надпровідники; купрати; excess conductivity; fluctuation conductivity; magnetic field; thin films; high-temperature superconductors; cuprates