Коронація Данила Романовича: дискусійні питання історіографії - Чугуй, Т.О. (My University, 2017)
Стаття аналізує актуальні питання історіографії коронації Данила Романовича середини ХІІІ ст. Розглядаються дискусійні питання, пов’язані з визначенням причин і передісторії коронації, часу і місця проведення коронації, характеру взаємин католицької церкви й Данила Романовича перед і після проведення коронації. У статті розкривається роль монголо-татарського чинника в міждержавних відносинах Русі й європейських правителів. З’ясовуються обставини виникнення легенди про «подвійну коронацію». Аналізується гіпотеза про коронацію Данила Романовича імператором Священної Римської імперії. Розглянуто висновки істориків про значення коронації в історії боротьби Романовичів за незалежний статус своїх володінь. Усе це є важливим для правильного розуміння історії Галицько-Волинської Русі. Статья анализирует актуальные вопросы историографии коронации Даниила Романовича средины ХІІІ в. Рассматриваются дискуссионные вопросы связанные с опредилением причин и предистории коронации, времени и места проведения коронации, характера отношений католической церкви и Даниила Романовича до и после проведения коронации. В статье раскрывается роль монголо-татарского фактора в межгосударственных отношениях Руси и европейских правителей. Выясняются обстоятельства возникновения легенды о «двойной коронации». Анализируется гипотеза о коронации Даниила Романовича императором Священной Римской империи. Рассмотрено выводы историков о значении коронации в истории борьбы Романовичей за независимый статус своих владений. Все это важно для правильного понимания истории Галицко-Волынской Руси. The paper analyses pressing questions of the historiography of Danylo Romanovich’s coronation in the middle of the XIII century. Debatable questions connected with defining the causes and prehistory of the coronation, with clearing the time and place of the coronation process, the character of relations between the Catholic church and Danylo Romanovich before and after the coronation are considered. The paper reveals the role of mongol-tatar factor in the interstate relations between Rus’ and European leaders. The circumstances of appearing the legend about the “double coronation” are clarified. The hypothesis about the coronation of Danylo Romanovich by emperor of Saint Rome empire is analyses. The paper has presented the conclusions of historians about the coronation role in the history of the Romanoviches’ struggle for the independent status of their possessions. All this is important for proper understanding the history of Galich-Volyn Rus’.
Keywords: історіографія; коронація; Данило Романович; папа Римський Інокентій ІV; міждержавні відносини; историография; коронация; Даниил Романович; папа Римский Иннокентий ІV; межгосударственные отношения; historiography; coronation; Danylo Romanovich; Roman pope Innocent IV; interstate relations