Стаття К. Буревія «Ваші пальці…»: від «літературних кентаврів» до «готтентотської моралі» - Кисіль, В.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2012)
Автор студії розглянув статтю К. Буревія «Ваші пальці…», уміщену в третьому числі журналу «Авангард», як виступ на захист поетеси Р. Троянкер. У першому розділі статті «Ваші пальці…» К. Буревій спростував закиди Г. Шкурупія щодо подібності творів Р. Троянкер до пісень О. Вертинського та поезій М. Гумільова. Другий розділ статті присвячений аналізу творчості українських футуристів упро-довж 1913 – 1925 рр. Розглядаючи виступ Г. Шкурупія в «Новій ґенерації» як політичний донос, автор статті «Ваші пальці…» вибудовує образ свого опонента в непривабливому освітленні – це малоосвічена, аморальна людина, творчість якої мало чим відповідає пролетарським принципам літератури. В статье анализируется полемическое выступление К. Буревого «Ваши пальцы…», которое было напечатано в журнале «Авангард» (№ 3, 1929). К. Буревой свой материал разделил на две части: в первом разделе автор защищает поэтессу Р. Троянкер от критических замечаний Г. Шкурупия, которые он высказал в футуристическом журнале «Новая генерация» (№ 11, 1928); второй раздел посвящен анализу творчества украинских футуристов. Рассматривая своеобразный политический донос Г. Шкурупия на Р. Троянкер, автор статьи «Ваши пальцы…», в качестве полемического приема, пытается показать критика из «Новой генерации» аморальным, плохо образованным человеком, который, к тому же, как писатель, расходится с линией коммунистической партии. The article analyzes the polemic speech by K. Burevoy «Your fingers…» which was published in the journal «Avangard» (No. 3, 1929). K. Burevoy divided his material into two parts: in the first section the author protects the poetess R. Troyanker from censorious remarks of G. Shkurupiy which were expressed by him in the futuristic journal «New Generation» (No. 11, 1928); the second section is dedicated to the analysis of the works of Ukrainian futurists. Considering a kind of a political report of G. Shkurupiy about R. Troyanker, the author of the article «Your fingers…», as a polemic method, tries to show the critic from “The New Generation” as an immoral, badly educated man who, in addition, deviates from the line of the communist party as a writer.
Кисіль Віктор Васильович, к.філол.н., доц., Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна.
Keywords: Буревій К.; Троянкер Р.; український футуризм; «Авангард» журнал