Легенда радянського автопрому – автомобіль ГАЗ-М-20 «Побєда» та його експлуатація на Харківщині (кінець 1940-х – 1950-ті роки) - Устименко, О.М. (My University, 2015)
У статті досліджується історія експлуатації автомобіля ГАЗ-М-20 «Побєда» на Харківщині в контексті обставин, які зумовили початок її розробки, долі контроверсійної постаті головного конструктора ГАЗу, автора «Побєди» – А. О. Ліпгарта. Коротко розглянуто всі можливі модифікації «Побєди» й докладно описано її найцікавішу повнопривідну модифікацію М-72. Досліджується застосування «Побєди» в службі таксі та автоспорті. У роботі зроблено висновок про нечуваний прорив радянського автопрому із появою «Побєди». Об’єктивно доводиться, що автомобіль був дуже прогресивним не тільки на внутрішньому ринку, а й навіть на зовнішньому, і становив значну конкуренцію відомим європейським автобрендам. В статье исследуется история эксплуатации автомобиля ГАЗ-М-20 «Победа» на Харьковщине в контексте обстоятельств, которые обусловили начало ее разработки, судьбы противоречивой фигуры главного конструктора ГАЗа, автора «Победы» – А. А. Липгарта. Коротко рассматриваются все возможные модификации «Победы» и подробно изложена ее интереснейшая полноприводная модификация М-72. Исследуется применение «Победы» в службе такси и автоспорте. В работе сделан вывод о неслыханном прорыве советского автопрома с появлением «Победы». Объективно доказывается, что автомобиль был очень прогрессивным не только на внутреннем рынке, а и даже на внешнем, и представлял значительную конкуренцию известным европейским автобрендам. The paper analyses history of exploitation of car GAZ-M-20 «Pobeda» in Kharkiv region in the context of circumstances that led to the beginning of its development. The article deals with controversial figure of GAZ chief designer and the author of «Pobeda»A. O. Liphart. All possible modifications of «Pobeda» were briefly considered, and its most interesting four-wheel drive modification M-72 was studied in detail. The use of «Pobeda» in the taxi service and motor racing has been investigated. The conclusion has been done that the advent of «Pobeda» was an unprecedented breakthrough of Soviet automobile industry. The thing that the car was very progressive not only for domestic market but also for the foreign one was proved objectively. The car created a significant competition for well-known European car brands.
Keywords: автопром; автомобіль; автомобілебудування; автоспорт; таксі; Харків; позашляховик; конструктори; А. О. Ліпгарт; Горьківський автозавод; «Побєда» – М-20; автомобиль; автомобилестроение; такси; Харьков; внедорожник; конструкторы; А. А. Липгарт; Горьковский автозавод; «Победа» – М20; automobile industry; automobile; automotive industry; motor racing; taxi; Kharkiv; SUV; designers; A. O. Liphart; Gorky Automobile Plant; «Pobeda» – M20