Часткова креолізація американських і німецьких рекламних текстів - Безугла, Т.А. (ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2016)
У статті розглядаються властивості рекламних текстів з частковою креолізацією, які демонструють автономне існування зображення щодо вербального тексту. За критерієм взаємних відношень між вербальним і невербальним компонентами встановлюються три типи часткової креолізації: повторення, доповнення та повна автономність. У досліджуваних текстах спостерігається актуалізація імплікатур рекламних дискурсивних актів, які візуалізуються (тобто отримують іконічне відтворення), на ґрунті їх взаємодії з вербальними компонентами. Імплікатура розуміється як імпліцитний пропозиційний і іллокутивний смисл, який має навмисний характер, тобто продуцент рекламного тексту має намір донести цю імплікатуру до реципієнта. Різновиди візуалізації імплікатур виокремлюються за такими критеріями, як: кількість імплікатур (прості та складні), наявність експлікації назви товару (з експлікацією назви візуалізованого товару у вербальному компоненті та без неї), наявність метафоризації (з метафоричною імплікатурою та без неї), візуалізація елементів імпліцитної пропозиції (суб’єкту, об’єкту, інструменту або предикату). Для німецького рекламного тексту характерною є візуалізація суб’єкту пропозиції з експлікацією візуаліазованої назви товару. Американські рекламні тексти демонструють превалювання метафоричності.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics::Other Germanic languages::Germanic languages; вербальний компонент; візуалізація; метафора; імплікатура; невербальний компонент; пропозиція; рекламний дискурсивний акт; рекламний текст; часткова креолізація