Психологічний аналіз емпатії у міжособистісних відносинах - Ямшинський, Олег Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єктом дослідження є міжособистісні відносини. Предметом — особливості прояву емпатії та її психологічні характеристики у міжособистісній взаємодії. Мета роботи — провести психологічний аналіз емпатії та виявити її особливості у міжособистісних відносинах. Для досягнення мети були визначені такі завдання: 1. Проаналізувати теоретичні підходи до розуміння емпатії у психології. 2. Дослідити структуру емпатії, її функції та чинники розвитку. 3. Визначити взаємозв’язок емпатії з особливостями міжособистісних відносин. 4. Провести емпіричне дослідження рівня емпатії за допомогою психодіагностичних методик. 5. Проаналізувати отримані дані та зробити висновки щодо ролі емпатії у взаємодії між людьми. Практичне значення роботи полягає у можливості застосування результатів дослідження для вдосконалення міжособистісної комунікації та розвитку емпатійної компетентності у різних сферах життєдіяльності.

The object of the study is interpersonal relationships. The subject is the peculiarities of empathy and its psychological characteristics in interpersonal interaction. The purpose of the work is to conduct a psychological analysis of empathy and identify its peculiarities in interpersonal relationships. To achieve this goal, the following tasks were set: 1. Analyze theoretical approaches to understanding empathy in psychology. 2. To investigate the structure of empathy, its functions, and factors of development. 3. To determine the relationship between empathy and the peculiarities of interpersonal relationships. 4. To conduct an empirical study of the level of empathy using psychodiagnostic methods. 5. Analyze the data obtained and draw conclusions about the role of empathy in human interaction. The practical significance of the work lies in the possibility of applying the research results to improve interpersonal communication and develop empathic competence in various spheres of life.
Керівник: Приходько Ігор Іванович, доктор психологічних наук, професор кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емпатія; підлітки; комуніація; empathy; adolescents; communication