Аналіз рівня енергетичного безпеки при використанні систем безперебійного живлення для критичних споживачів електроенергії - Богачик, Дмитро Романович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою даної магістерської роботи є аналіз рівня енергетичної безпеки при використанні систем безперебійного живлення для критичних споживачів електроенергії, визначення основних ризиків та вразливостей в існуючих СБЖ, а також розробка рекомендацій для підвищення надійності таких систем. Для досягнення поставленої мети використовуються методи системного аналізу, моделювання, експериментальних досліджень та математичного моделювання. Проведено аналіз наукових джерел, а також зібрано емпіричні дані для розуміння роботи СБЖ у різних умовах. У роботі досліджено різні типи СБЖ, включаючи онлайн-, офлайн- та лінійно-інтерактивні системи. Розглянуто їхню ефективність та вразливості в умовах нестабільної роботи енергосистеми. Виділено основні ризики для критичних споживачів електроенергії в умовах аварійного живлення, такі як збої, перенавантаження, втрати електропостачання. Визначено, як ці ризики впливають на енергетичну безпеку та стабільність роботи об’єктів. Проведено моделювання роботи системи у випадку різних збоїв. На основі отриманих даних створено рекомендації щодо покращення стабільності СБЖ. Досліджено ефективність використання СБЖ в умовах підвищеного навантаження, розглянуто питання зниження енергетичних витрат і підвищення ефективності за рахунок новітніх технологій та інноваційних підходів.

The purpose of this master's thesis is to analyze the level of energy security when using uninterruptible power supply systems for critical electricity consumers, identify the main risks and vulnerabilities in existing CSBs, and develop recommendations to improve the reliability of such systems. To achieve this goal, methods of system analysis, modeling, experimental research and mathematical modeling are used. An analysis of scientific sources was carried out, and empirical data were collected to understand the work of SBJ in various conditions. The paper studies various types of CSF, including online, offline and linear interactive systems. Their efficiency and vulnerabilities in the conditions of unstable operation of the power system are considered. The main risks for critical consumers of electricity in emergency power supply conditions, such as failures, overload, loss of power supply, have been identified. It is determined how these risks affect the energy security and stability of the facilities. The simulation of the system in case of various failures. Based on the data obtained, recommendations for improving the stability of CSF were created. The efficiency of the use of SBJ in conditions of increased load was studied, the issues of reducing energy costs and increasing efficiency due to the latest technologies and innovative approaches were considered.
Analysis of the level of energy safety when using uninterruptible power supply systems for critical electricity consumers
Керівник: Олійник Юлія Сергіївна, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; енергетична безпека; системи безперебійного живлення; критичні споживачі; надійність; ризики; еnergy security; uninterruptible power systems; critical consumers; reliability; risks