Симультанні лапароскопічні втручання при жовчнокам’яній хворобі та кістах печінки - Бичков, Сергій Олександрович; Мартинів, О. О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Про доцільність виконання симультанних операцій з використанням відеолапароскопічної техніки при лікуванні поєднаних захворювань органів черевної порожнини неодно- разово підкреслювалося в працях вітчизняних і зарубіжних авторів. Мета роботи. Покращити результати хірургічного лікування хворих при поєднанні жовчнокам’яної хвороби з непаразитар- ними кістами печінки шляхом комплексного застосування ла- пароскопічних технологій. Матеріали та методи. Проаналізовано результати лікування 32 хворих, яким виконані лапароскопічні симультанні операції з приводу жовчнокам’яної хвороби у поєднанні з непарази- тарними кістами печінки. Спільно з лапароскопічною холе- цистектомією у 8 хворих виконана цистектомія та у 24 хворих фенестрація кісти з деепітелізацією інтрапаренхіматозної час- тини кісти. При виконанні оперативних втручань використо- вувалися електрохірургічний інструментарій, ультразвуковий скальпель та лінійний степлер Endo-GIA.

The feasibility of performing simultaneous surgeries us- ing video-laparoscopic techniques for the treatment of combined ab- dominal diseases has been repeatedly highlighted in both domestic and international studies. Aim: To enhance the outcomes of surgical treatment in patients with a combination of gallstone disease and nonparasitic liver cysts through the comprehensive application of laparoscopic technologies. Materials and Methods. The study analyzed the treatment outcomes of 32 patients who underwent simultaneous laparoscopic procedures for gallstone disease combined with nonparasitic liver cysts. Along- side laparoscopic cholecystectomy, 8 patients underwent cystectomy, while 24 patients underwent cyst fenestration with de-epithelializa- tion of the intraparenchymal portion of the cyst. The surgical proce- dures involved the use of electrosurgical instruments, an ultrasonic scalpel, and an Endo-GIA linear stapler.
Бичков Сергій Олександрович, доктор медичних наук, професор кафедри хірургічних хвороб, https://orcid.org/0000-0001-5413-3536
Keywords: MEDICINE::Dermatology and venerology,clinical genetics, internal medicine::Internal medicine; жовчнокам’яна хвороба; лапароскопічна холецистектомія; непаразитарні кісти печінки; ультразвуковий скальпель; gallstone disease; laparoscopic cholecystectomy; nonparasitic liver cysts; ultrasonic scalpel