Український націонал-комунізм: становлення, сутність, еволюція - Єременко, Юлія Миколаївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Процес подолання радянського минулого потребує осмислення його різних візій. Сьогодні, на відміну від питання деколонізації, становлення та значення українського націонал-комунізму не проговорено на рівні публічного чи академічного дискурсу. Українське суспільство прониклось ідеями марксизму ще задовго до 1917 р. Вже під час Української революції марксизм, в поєднанні з національними формами, став інструментом інтелектуальної еліти для конфронтації з російським шовінізмом. Українські націонал-комуністичні партії запропонували власні проєкти радянського будівництва УСРР з повним відмежуванням політичної, економічної та культурної сфери від впливу більшовицької Росії. Під проводом українських націонал-комуністів відбулось проведення політики «українізації» та створення нової постреволюційної культури, яка й досі має вплив на соціокультурне життя українського суспільства.

The process of overcoming the Soviet past requires an understanding of its various visions. Today unlike the issue of decolonization the formation and significance of Ukrainian national communism has not been discussed at the level of public or academic discourse. Ukrainian society was imbued with the ideas of Marxism long before 1917. Already during the Ukrainian Revolution, Marxism, combined with national forms, became a tool of the antellectual elite for confrontation with Russian chauvinism. The Ukrainian natiol communist parties proposed their own projects of Soviet construction of the USSR with complete separation of the political, economic and cultural spheres from the influence of Bolshevik Russia. Under the leadership of the Ukrainian National Communists, the policy of «Ukrainization» and the creation of a new post-revolutionary culture, which still has an impact on the socio-cultural life of Ukrainian societ.
Керівник: Любавський Роман Геннадійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; SOCIAL SCIENCES::Social sciences; історія України; істория партії; українізація; український націонал-комунізм; history of Ukraine; party history; ukrainization; ukrainian national communism