Репрезентація образу афроамериканця в сучасній медіакультурі США на прикладі кінематографа - Шептицький, Микита Андрійович; Sheptytskyi, M. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
У кваліфікаційній роботі (інноваційному магістерському проєкті) здійснено комплексний аналіз репрезентації образу афроамериканця у сучасному кінематографі США як частини медіакультурного простору. Проведено огляд ключових теоретичних підходів до вивчення репрезентації у кінематографі: ідей Ж.-Л. Бодрі, К. Меца та Л. Альтюссера, а також теорії погляду (Gaze Studies). Робота розкриває взаємозв’язок між соціальною боротьбою за права афроамериканців та трансформацією їхніх візуальних образів у фільмах.

In the qualification work (innovative master's project), a comprehensive analysis of the representation of African American images in contemporary US cinema as part of the media-cultural space is conducted. The paper reviews key theoretical approaches to studying representation in cinema, including the ideas of J.-L. Baudry, C. Metz, and L. Althusser, as well as gaze studies theory. The work reveals the relationship between the social struggle for African American rights and the transformation of their visual representations in films.
Representation of the Image of an African American in Contemporary US Media Culture on the Example of Cinema
Науковий керівник: Петренко Дмитро Володимирович, доктор філософських наук, професор кафедри медіакомунікацій
Keywords: SOCIAL SCIENCES; HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Film; афроамериканці; дискримінація; кінематограф; соціальна рівність; African Americans; cinema; discrimination; social equality