Особливості клінічного перебігу та прогнозу пацієнтів на тромбоемболію легеневої артерії та фібриляцію передсердь - Аскєров, Роман Надірович; Askierov, R. N. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Дисертаційна робота містить новий погляд на взаємовплив фібриляції передсердь та тромбоемболії легеневих артерій, а також вирішення актуального науково-практичного завдання в галузі знань 22 Охорона здоров’я (спеціальність 222 Медицина) – стратифікація ризику пацієнтів з гострою тромбоемболією легеневих артерій та супутньою фібриляцією передсердь незалежно від часу виникнення на підставі аналізу клініко-анамнестичних, лабораторно-інструментальних характеристик; особливостей клінічного перебігу та визначення прогностичних критеріїв (як клінічних, так і лабораторно-інструментальних) несприятливого прогнозу у госпітальному та віддаленому періодах при 12-місячному проспективному спостереженні.

The dissertation presents a novel perspective on the interrelationship between atrial fibrillation and pulmonary embolism, as well as the solution to a relevant scientific and practical problem in the field of knowledge 22 Healthcare (specialty 222 Medicine). This involves risk stratification of patients with acute pulmonary embolism and concomitant atrial fibrillation (regardless of its time of onset) based on the analysis of clinical-anamnestic, laboratory, and instrumental characteristics; features of the clinical course; and the determination of prognostic criteria (both clinical and laboratory-instrumental) for an unfavorable prognosis during the in-hospital and long-term periods under 12-month prospective follow-up.
Peculiarities of the clinical course and prognosis in patients with pulmonary embolism and atrial fibrillation
Науковий керівник: Целуйко Віра Йосипівна, доктор медичних наук, професор кафедри кардіології, лабораторної та функціональної діагностики. Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: MEDICINE::Dermatology and venerology,clinical genetics, internal medicine::Internal medicine::Cardiovascular medicine; MEDICINE::Dermatology and venerology,clinical genetics, internal medicine::Internal medicine::Haematology; ритмія; біомаркери; ожиріння; серцева недостатність; серцево-судинні захворювання; ехокардіографія; тромбоемболія легеневої артерії; фібриляція передсердь; фракція викиду; тромбоемболія легеневої артерії; фібриляція передсердь; фракція викиду; cardiovascular diseases; echocardiography; ejection fraction; heart failure; obesity; pulmonary embolism