Містики та раціоналісти: до класифікації сектантських спільнот України другої половини ХІХ – початку ХХ ст. - Савченко, С.В. (My University, 2015)
У статті розглянуто проблему теоретичних підстав звичної класифікації сектантських рухів в Україні кінця ХІХ – початку ХХ ст., що передбачає дихотомічний поділ на раціоналістів та містиків. Зʼясовано смислове навантаження цих термінів у тогочасному історико-культурному контексті. Автор доходить висновку про неадекватність такого підходу сучасним дослідницьким задачам та необхідність пошуку нових підходів до класифікації сектантства. В статье рассматривается проблема теоретических оснований привычной классификации сектантских движений в Украине конца XIX – начала ХХ в., состоящая в дихотомическом разделении всех сектантов на рационалистов и мистиков. Выясняется смысловая нагрузка этих терминов в соответствующем историко-культурном контексте. Автор приходит к выводу о неадекватности такого подхода современным исследовательским задачам и необходимости поиска новых подходов к классификации сектантства. The article deals with the problem of the theoretical foundations of the usual classification of sectarian movements in Ukraine late XIX - early XX century and clarifies the meaning of these terms in their historical and cultural context. It consists of a dichotomous division of all sects to rationalists and mystics. The author comes to the conclusion about the inadequacy of such an approach to modern research tasks, and proposes to explore the possibility of using a phenomenological approach to obtain more reliable results of the study Ukrainian sectarianism. This brings us to rethinking the sectarian classification.
Keywords: містики; раціоналісти; секти; класифікація; мистики; рационалисты; секты; классификация; mystics; rationalists; sect; classification