Взаємозумовленість психологічних чинників мотивації до навчання та академічної успішності у студентів закладів вищої освіти - Охрименко, Аліна Дмитрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Об’єкт дослідження: мотивація до навчання студентів закладів вищої освіти. Предмет дослідження: психологічні чинники мотивації до навчання та їх взаємозв’язок з академічною успішністю студентів закладів вищої освіти.Мета дослідження: виявлення взаємозумовленості психологічних чинників мотивації до навчання та академічної успішності студентів закладів вищої освіти, а також розробка практичних рекомендацій щодо підвищення рівня навчальної мотивації студентів. Основні завдання дослідження: 1. Провести теоретичний аналіз наукових підходів до вивчення мотивації навчальної діяльності у психології. 2. Розглянути психологічні чинники, що впливають на формування мотивації до навчання у студентів закладів вищої освіти. 3. Дослідити взаємозв’язок між рівнем навчальної мотивації та академічною успішністю студентів.4. Розробити практичні рекомендації щодо формування позитивної навчальної мотивації та підвищення академічної успішності студентів. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання отриманих результатів у діяльності практичних психологів, викладачів та кураторів академічних груп. Результати дослідження можуть бути використані під час психологічного супроводу студентів, проведення тренінгів, консультативної роботи та розробки програм розвитку навчальної мотивації. Запропоновані рекомендації сприятимуть підвищенню пізнавальної активності студентів, покращенню академічної успішності та розвитку професійної самореалізації.

Object of the research: learning motivation of higher education students.Subject of the research: psychological factors of learning motivation and their relationship with the academic performance of higher education students.The purpose of the research: to identify the interdependence between psychological factors of learning motivation and academic performance of higher education students, as well as to develop practical recommendations for increasing students’ learning motivation.Main objectives of the research: 1. To conduct a theoretical analysis of scientific approaches to the study of learning motivation in psychology. 2. To examine psychological factors influencing the formation of learning motivation among higher education students. 3. To investigate the relationship between the level of learning motivation and students’ academic performance. 4. To develop practical recommendations aimed at forming positive learning motivation and improving students’ academic performance. The practical significance of the research lies in the possibility of applying the obtained results in the activities of practical psychologists, teachers, and academic advisors. The results of the study may be used during psychological support of students, training sessions, counseling work, and the development of programs for improving learning motivation. The proposed recommendations will contribute to increasing students’ cognitive activity, improving academic performance, and developing professional self-realization.
Керівник: Харцій Олена Миколаївна, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; мотивація до навчання; академічна успішність; психологічні чинники; студенти; заклади вищої освіти; навчальна діяльність; earning motivation; academic performance; psychological factors; students; higher education institutions; educational activity